Deutsche Bank utrpela ďalšie straty

Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank, ktorá je chrbticou tamojšej ekonomiky, sa už niekoľko rokov zmieta v problémoch. Najnovšie jej americký Úrad pre reguláciu finančného odvetvia Finra, ktorý dohliada nad kapitálovým trhom, udelil pokutu 12,5 milióna dolárov za to, že od analytikov banky unikli citlivé údaje o transakciách veľkých klientov. Nie je to však prvá pokuta pre banku.

12.08.2016 15:00
Deutsche Bank Foto:
Dokopy musela Deutsche Bank zaplatiť za rôzne škandály a súdne procesy v posledných štyroch rokoch viac ako 12 miliárd eur.
debata (19)

Dokopy musela Deutsche Bank zaplatiť za rôzne škandály a súdne procesy v posledných štyroch rokoch viac ako 12 miliárd eur. Sankcie sa hromadia v čase, keď Deutsche Bank prekvapujúco skončila v aktuálnych záťažových testoch Európskeho úradu pre bankový dohľad (EBA) medzi rizikovejšími európskymi bankovými domami. Z celkových 51 testovaných európskych bánk bola medzi 10 najhoršími. Za vlaňajšok mala banka rekordnú čistú stratu 6,8 miliardy eur.

MMF: Najväčšia hrozba na finančnom trhu

Medzinárodný menový fond v prípade Deutsche Bank tvrdí, že ide o najväčšiu hrozbu na finančnom trhu medzi systémovo najdôležitejšími bankami. Banka totiž momentálne nedisponuje dostatočným kapitálom. Pomer vlastných zdrojov na celkových aktivitách banky bol koncom minulého roka na úrovni 3,5 percenta, čo je nižšie číslo ako u iných globálnych hráčov. Najväčšia nemecká banka eviduje vo svojom účtovníctve cudzí kapitál za 1,5 bilióna eur, ale vlastný kapitál má len vo výške 63 miliárd eur.

Deutsche Bank: Únia potrebuje fond pre záchranu bánk

Hlavný ekonóm Deutsche Bank David Folkers-Landau nedávno pre nemecký týždenník Welt am Sonntag vyhlásil, že v súčasnom stave potrebuje únia urýchlene vytvoriť fond na záchranu bánk vo výške najmenej 150 miliárd eur. Akcie bánk totiž tento rok výrazne klesajú. Poslednú ranu im uštedrila voľba Britov v júnovom britskom referende, ktorí si zvolili odchod krajiny z EÚ, s čím súvisí neistota vzhľadom na budúce vzťahy únie a Británie. Deutsche Bank ohlasuje, že chystá rozsiahlu reštrukturalizáciu.

„Reštrukturalizácia bude náročná, ale som presvedčený, že pokiaľ budeme dôsledne uplatňovať našu stratégiu, Deutsche Bank sa stane silnejšou a efektívnejšou spoločnosťou,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf banky John Cryan. Chystá zatvorenie viac ako 180 pobočiek a prepustiť chce 9-tisíc zamestnancov.

Európske banky by zvládli ďalšiu recesiu

Celkovo sú však na tom podľa EBA európske banky lepšie ako pred dvoma rokmi. Dokázali by prekonať aj prípadnú ďalšiu hlbokú recesiu.

Investori podľa EBA hľadia v prípade bánk momentálne na to, či pomer kvalitného kapitálu k celkovému objemu poskytnutých pôžičiek dosahuje aspoň 4,5 percenta. V bankách, ktoré sú systémovo dôležité, je to 6,5 percenta, v niektorých dokonca 7,5 percenta. Inými slovami, čím vyšší kapitálový pomer, tým stabilnejšia banka je a zvyšuje sa tým takisto pravdepodobnosť, že v budúcnosti dokáže plniť svoje záväzky. Napríklad talianska Monte dei Paschi, ktorá skončila v hodnotení najhoršie, by v situácii hlbokej krízy mala zápornú hodnotu tohto ukazovateľa. To znamená, že by bola nútená skončiť. Podobne by dopadla írska Allied Irish. Ostatné banky, ako spomínaná nemecká Deutsche Bank, by sa aj napriek súčasným problémom v prípade dlhodobejšej recesie v eurozóne na bankovom trhu udržali.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #sankcie #Medzinárodný menový fond (MMF) #Deutsche Bank