Britské HDP po brexite začína klesať, vyrátal britský inštitút

Britská ekonomika začala po referende o odchode krajiny z Európskej únie klesať, hrubý domáci produkt (HDP) sa v júli znížil zhruba o 0,2 percenta.

10.08.2016 08:56
debata (5)

Vyplýva to z odhadov, ktoré v pondelok zverejnil britský inštitút pre ekonomický a sociálny výskum NIESR. Ten takisto odhadol, že v období od mája do júla britská ekonomika stúpla len o 0,3 percenta, zatiaľ čo v období od apríla do júna jej rast dosiahol 0,6 percenta.

Odhady inštitútu tiež naznačujú, že existuje zhruba päťdesiatpercentné pravdepodobnosť, že sa britská ekonomika do konca budúceho roka dostane do technickej recesie. Tá je zvyčajne definovaná ako dva štvrťroky poklesu HDP za sebou.

Briti odchod svojej krajiny z EÚ odhlasovali v referende 23. júna. Ekonomické prieskumy naznačujú, že podnikateľská aktivita v Británii po tomto referende zaznamenala výrazný útlm.

Britská centrálna banka minulý týždeň v snahe mierniť negatívne hospodárske dopady takzvaného brexitu znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na nové rekordné minimum 0,25 percenta. Oznámila aj ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky, vrátane nákupu vládnych dlhopisov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit