Peking pohrozil Londýnu, tlačí na rozšírenie jadrovej elektrárne

Neschválenie projektu rozšírenia jadrovej elektrárne Hinkley Point britskou vládou by mohlo ohroziť vzájomné vzťahy medzi Britániou a Čínou. Napísal to v utorok v denníku Financial Times britský veľvyslanec v Británii Liou Siao-ming.

09.08.2016 10:35
debata

Podľa dohody s britskou vládou sa má na nákladoch projektu za 18 miliárd libier podieľať asi tretinou čínsky partner.

Veľvyslanec uviedol, že kvôli odkladu schválenia projektu nastala v čínsko-britských vzťahoch „kľúčová historická chvíľa“. Vyjadril nádej, že Londýn zachová Číne dvere otvorené a britská vláda rozhodne o Hinkley Point čo najskôr.

Financial Times s odvolaním sa na čínskych predstaviteľov uviedol, že zrušenie projektu by malo zrejme negatívny dopad aj na ďalšie plánované čínske investície v Británii. Hinkley Point je pre Čínu najmä kľúčom k tomu, či sa bude v Británii angažovať v ďalších projektoch jadrovej energetiky.

Nová britská vláda na konci júla prekvapivo oznámila, že nechá znova preskúmať projekt výstavby dvoch nových jadrových reaktorov v Hinkley Point, ktoré má postaviť francúzska firma EDF. Rozhodnutie sa čaká najskôr na jeseň. Vedenie EDF pritom tesne predtým rozhodlo, že firma do projektu pôjde.

Projekt bol prvýkrát oznámený v roku 2007. Termín uvedenia do prevádzky ale bol odvtedy niekoľkokrát odložený kvôli regulačným prekážkam, jadrovej havárii vo Fukušime a zhoršeniu finančnej situácie EDF. Podľa minuloročnej dohody má čínska štátna spoločnosť China General Nuclear (CGN) investovať do projektu šesť miliárd libier a získať v ňom tretinový podiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Veľká Británia #Čína