Predaj áut v západnej Európe klesol po troch rokoch rastu

Predaj nových osobných automobilov v západnej Európe sa v júli znížil o dve percentá na 1,071 milióna vozidiel. Zaznamenal tak prvý mesačný pokles od augusta 2013.

05.08.2016 08:00
debata (5)

Uviedla to vo štvrtok výskumná organizácia LMC Automotive. Poukázala pritom na slabší dopyt v Nemecku a vo Francúzsku.

V Nemecku, ktoré je najväčším automobilovým trhom v Európe, sa odbyt automobilov v júli medziročne znížil o 3,9 percenta na 278 866 vozidiel. Vo Francúzsku, ktorému patrí tretia priečka, sa odbyt prepadol dokonca o 9,6 percenta na 132 999 vozidiel.

Druhým najväčším automobilovým trhom v Európe je Británia, kde júlový predaj vzrástol o menej ako 0,1 percenta na 178 523 vozidiel. Podľa analytikov k útlmu dopytu na britskom trhu prispela neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie.

„Po dobrom začiatku roka 2016 a rekordným roku 2015 vykazuje trh znaky ochladenia,“ uviedol šéf britského Združenia výrobcov a predajcov motorových vozidiel (SMMT) Mike Hawes, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Automobilový trh je nenahraditeľnou súčasťou britskej ekonomiky. Je dôležité, aby vláda zabezpečila také ekonomické podmienky, ktoré podporia podnikateľskú a spotrebiteľskú dôveru,“ dodal.

Správa spoločnosti LMC je založená na dostupných údajoch o registrácii áut v jednotlivých krajinách a na odhadoch. Oficiálne údaje o júlovom vývoji predaja áut v celej Európskej únii zverejní 15. septembra Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), a to spoločne s číslami za august.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky