Najväčšej európskej banke HSBC klesol zisk

Britskej bankovej skupine HSBC klesol v prvom polroku zisk pred zdanením o 29 percent na 9,7 miliardy dolárov. Hospodárenie najväčšej európskej banky nepriaznivo ovplyvnil pomalší hospodársky rast na kľúčových trhoch (Británie a Hongkong).

03.08.2016 09:30
debata (1)

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali, že banka vytvorí zisk desať miliárd dolárov.

Počas druhého štvrťroka banke zisk pred zdanením klesol kvôli nákladom na reštrukturalizáciu a tiež kvôli slabším príjmom. Tie klesli o 40,9 percenta na 3,1 miliardy USD.

Banková skupina v stredu tiež oznámila plán odkúpenia akcií na druhý polrok v objeme 2,5 miliardy dolárov.

HSBC sídli v Londýne, veľkú časť aktivít má ale v Hongkongu. Skupina čelí zhoršujúcim sa podmienkam v európskom bankovom sektore, kde sa na pozadí rekordne nízkych úrokových sadzieb a vysokých regulačných nákladov znižuje ziskovosť a výnosy.

Ďalšie nebezpečenstvo pre HSBC podľa analytikov predstavujú prípadné následky júnového rozhodnutia Británie opustiť Európsku úniu, rovnako ako vplyv pomalšieho hospodárskeho rastu v Číne na Hongkong, kde banka pred viac ako 150 rokmi vznikla. Oba tieto trhy vlani tvorili polovicu celkového príjmu banky.

„Po výsledku referenda… vzniklo obdobie nestálosti a neistoty, ktoré pravdepodobne nejaký čas potrvá,“ uviedol generálny riaditeľ skupiny HSBC Stuart Gulliver.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #HSBC