Južná Kórea zastavila predaj väčšiny áut Volkswagenu

Úrady v Južnej Kórei nariadili pozastaviť predaj väčšiny modelov nemeckej automobilky Volkswagen.

02.08.2016 08:15
debata

Zároveň firme vymerali pokutu vo výške 17,8 miliardy wonov za údajné falšovanie dokumentov o testoch emisií a úrovne hluku. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Vláda zrušila certifikáciu 80 modelovým variantám automobilov značiek VW a tiež Audi a Bentley, ktoré sú súčasťou koncernu Volkswagen. Ten v Južnej Kórei dobrovoľne pozastavil predaj väčšiny svojich modelov už v júli. Terajší rozhodnutie juhokórejskej vlády však Volkswagen označil za nanajvýš prísne. Dodal, že zváži, či proti rozhodnutiu podnikne právne kroky.

Podľa juhokórejských predstaviteľov by mohlo trvať dlhšie ako tri mesiace, než sa predaj predmetných modelov obnoví. „Certifikácia vozidlá zvyčajne trvá tri mesiace, v prípade Volkswagenu by to však mohlo byť dlhšie, pretože budeme postupovať dôkladne,“ uviedol jeden z vedúcich pracovníkov na ministerstve životného prostredia.

Volkswagen v Južnej Kórei po vypuknutí škandálu s meraním emisií čelí prudkému poklesu predaja. V tohtoročnom prvom polroku sa odbyt automobilov so značkou VW na juhokórejskom trhu medziročne prepadol o tretinu na 12 463 vozidiel. Hoci je Južná Kórea pre Volkswagen relatívne malým trhom, predstavuje významné odbytiská pre jeho luxusné znaky Audi a Bentley.

Volkswagen vlani v septembri priznal, že po celom svete inštaloval do zhruba 11 miliónov naftových áut softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií.

Južná Kórea v tejto kauze postupuje proti Volkswagenu pomerne tvrdo. Už vlani v novembri vymerala firme pokutu 14,1 miliardy wonov a tento rok v júni v rámci vyšetrovania zatkla jedného z miestnych manažérov automobilky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Južná Kórea #emisie