Japonský Panasonic možno kúpi slovinské Gorenje

Slovinský výrobca domácich spotrebičov Gorenje podpísal dohodu s japonským výrobcom elektroniky Panasonic Corporation, ktorá by mohla skončiť prevzatím spoločnosti Gorenje japonskou firmou.

26.07.2016 10:04
debata

Informovala o tom slovinská firma v pondelkovom vyhlásení. Panasonic už teraz vlastní viac ako desatinový podiel v Gorenje. Slovinská spoločnosť ovláda aj českého výrobcu varnej a vykurovacej techniky Mora Moravia.

Podľa dohody Panasonic teraz vykoná v Gorenje hĺbkovú kontrolu, tzv. Due diligence, ktorá by sa mala uskutočniť do 30. septembra. „Tieto aktivity môžu, ale nemusia viesť k rozhodnutiu Panasonicu urobiť ponuku na zvýšenie svojho podielu v Gorenje,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Panasonic majú teraz v Gorenje podiel 10,74 percenta. Trhová kapitalizácia slovinskej firmy je 161 miliónov eur, napísala agentúra Reuters.

Gorenje je druhým najväčším vývozcom zo Slovinska. Má zastúpenie v 70 krajinách sveta a na európskom trhu s domácimi spotrebičmi podiel okolo štyroch percent. Tovar dodáva do 90 krajín sveta. Českú firmu Mora Moravia spoločnosť Gorenje získala v roku 2005.

debata chyba
Viac na túto tému: #Panasonic #Gorenje