Trh s inteligentnými hodinkami prvýkrát klesol

Celosvetový trh s inteligentnými hodinkami v druhom štvrťroku zaznamenal prvý pokles v histórii. Dodávky sa medziročne znížili o 32 percent na 3,5 milióna prístrojov, a to najmä pre prepad v prípade hodiniek Apple Watch.

22.07.2016 08:42
debata (2)

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila výskumná spoločnosť IDC. Dodávky hodiniek Apple Watch sa podľa IDC znížili o 55 percent na 1,6 milióna prístrojov.

Americká spoločnosť Apple vykázala pokles ako jediná z piatich najväčších výrobcov inteligentných hodiniek, aj tak si ale na trhu udržala vedúcu pozíciu. Druhé miesto obsadil juhokórejský Samsung, ktorý dodávky hodiniek zvýšil o 51 percent na 0,6 milióna prístrojov. Na tretej priečke sa umiestnila čínska spoločnosť Lenovo, za ktorou nasledovali juhokórejská firma LG a americká Garmin, vyplýva z údajov IDC.

„Apple si na trhu stále udržiava výrazné vedenie,“ uviedol analytik IDC Jitesh Ubrani. „Prepad Applu bohužiaľ viedol k poklesu celého trhu,“ dodal. Upozornil, že spotrebitelia s nákupmi inteligentných hodiniek čakajú na hardvérové aj softvérové ​​vylepšenia. IDC predpokladá, že v budúcom roku sa trh s inteligentnými hodinkami vráti k rastu.

Jedným z nedostatkov trhu s inteligentnými hodinkami by podľa IDC mohla byť absencia výrobcov tradičných hodiniek medzi poprednými dodávateľmi.

„Na trh s inteligentnými hodinkami zatiaľ vstúpila len malá hŕstka tradičných značiek hodiniek,“ upozornil ďalší analytik IDC Ramon Llamas.

Správa o prudkom poklese predaja hodiniek Apple Watch podľa denníka Financial Times posilní obavy týkajúce sa rastových vyhliadok spoločnosti Apple. Tá v tohtoročnom prvom štvrťroku zaznamenala prvý pokles predaja telefónov iPhone od ich uvedenia na trh v roku 2007.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #inteligentné hodinky #Apple Watch