Zmierniť dlh Grécku odporúča aj americký minister financií

Americký minister financií Jacob Lew ocenil pokrok Grécka pri plnení podmienok dohody s medzinárodnými veriteľmi, Atény však vyzval, aby pokračovali v realizácii potrebných reforiem. Ďalší pokrok je potrebný, aby bolo možné čoskoro začať rokovania o "načasovaní a podrobnostiach zmiernenia podmienok splácania dlhu", povedal Lew po stretnutí s gréckym rezortným kolegom Euklidom Tsakalotosom.

21.07.2016 16:46
debata (7)

V prípade, ak budú všetky zúčastnené strany postupovať flexibilne, by sa mohli rokovania úspešne zavŕšiť túto jeseň, uviedol ďalej americký minister.

Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh krajiny sa tento rok podľa odhadov vyšplhá nad 180 % hrubého domáceho produktu.

Presvedčenie, že Grécko sa do konca tohto roka dohodne s veriteľmi na miernejších podmienkach splácania verejného dlhu, vyjadril v pondelok európsky komisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici. Ministri financií členských štátov eurozóny odmietajú priame odpisy dlhu Grécka, pripúšťajú však, že Aténam predĺžia termíny splatnosti pôžičiek a znížia ich úročenie. Za výrazné úľavy Aténam sa zasadzuje Medzinárodný menový fond, pričom argumentuje, že prognózy rastu gréckej ekonomiky sú príliš optimistické.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #USA #eurozóna