Maďari by zvládli mať euro do konca desaťročia

Maďarsko spĺňa všetky kritériá pre pripojenie sa k eurozóne a mohlo by sa stať členom eurozóny do konca desaťročia, ak sa ekonomika bude neustále zlepšovať. Povedal to v utorok v rozhovore s maďarským denníkom Magyar Hírlap minister hospodárstva Mihály Varga. Vysokí vládni činitelia pritom nedávno naznačili, že Maďarsko nevstúpi do eurozóny v tomto desaťročí.

19.07.2016 17:40
Mince, euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Maďarská ekonomika patrila medzi najslabšie v EÚ. V poslednej dobe sa však fiškálna rovnováha a rast v Maďarsku zlepšujú. Agentúra Fitch nedávno zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny a posunula rating Maďarska do investičnej kategórie. Agentúra Moody's zatiaľ rozhodnutie o zmene ratingu Maďarska odložila, tento mesiac však priaznivo ohodnotila zadlženie krajiny a umiestnila štyri maďarské banky do režimu preskúmanie pre možné zvýšenie ich ratingu, uviedla agentúra Reuters.

Varga sa domnieva, že Maďarsko sa bude môcť pripojiť k eurozóne do konca tohto desaťročia, ak ekonomické trendy zostanú udržateľné, Maďarsko sa dostane bližšie k priemernej úrovni rozvoja EÚ a produktivita krajiny sa bude naďalej zlepšovať. Ukazovatele inflácie, dlhu a stability výmenného kurzu sú všetky v súlade s kritériami eurozóny a banky sú dostatočne kapitalizované. Pred pripojením k eurozóne však Maďarsko podľa Vargu musí vyriešiť niektoré vlastné problémy.

„Potrebujeme stabilnejšie euro, s pevnejšou spoločnou fiškálnou politikou. Nepretržite o tom rokujeme s českými a poľskými kolegami. Oni tiež spĺňajú všetky kritériá, ale vidím, že sa do toho tiež nehrnú,“ vyhlásil Varga. „Euro je napoly dokončený dom, ktorý sľubuje vynikajúce výsledky, ale tiež mu hrozí kolaps. Kto sa chce presťahovať do napoly hotového domu? Mali by sme sa odsťahovať z domu forintu, ak nájdeme bezpečnejšie miesto,“ dodal.

Česká vláda niekoľkokrát deklarovala, že v tomto volebnom období termín prijatia eura nestanoví. Podľa premiéra Bohuslava Sobotku by Česká republika termín nemala stanovovať, kým nezlepší stav verejných financií a nezvýši životnú úroveň v krajine vo vzťahu k vyspelým štátom EÚ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #euro #eurozóna