Japonská SoftBank kupuje britskú ARM za 24,3 miliardy libier

Japonská telekomunikačná skupina SoftBank Group sa dohodla na prevzatí britskej technologickej spoločnosti ARM Holdings za 24,3 miliardy libier. Oznámili to v pondelok firmy, ktoré tak potvrdili predchádzajúce špekulácie v médiách.

18.07.2016 11:12
debata (1)

Transakcia podľa britského ministra financií Philipa Hammonda ukazuje, že Británia zostáva atraktívnym cieľom pre investorov aj po júnovom hlasovaní o vystúpení krajiny z Európskej únie.

Spoločnosť ARM navrhuje čipy pre mobilné telefóny a počítačové tablety, jej technológie využívajú napríklad firmy Apple, Samsung či Huawei. Jej prevzatie by mohlo byť jednou z najväčších akvizícií v európskom technologickom sektore a najväčšou akvizíciou firmy SoftBank, pre ktorú je tento obchod ambicióznou stávkou na mobilný internet, napísala agentúra Reuters.

SoftBank za každú akciu spoločnosti ARM zaplatí 17 libier v hotovosti. Kúpna cena je tak o približne 43 percent vyššia ako piatková záverečná hodnota akcií na burze.

Správa o dohode prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo sa Briti vyslovili pre odchod svojej krajiny z Európskej únie. Prekvapivý výsledok britského referenda pritom vyvolal obavy ohľadom atraktivity britskej podnikateľskej komunity, napísal denník Financial Times. Podľa britského minister financií ale ohlásená transakcia ukazuje, že Británia zostáva atraktívnym investičným cieľom aj po prelomovom hlasovaní.

„Len tri týždne po rozhodnutí v referende to ukazuje, že Británia nestratila nič zo svojej príťažlivosti pre zahraničných investorov,“ uviedol podľa agentúry Reuters Hammond vo vyhlásení.

ARM je najhodnotnejšou technologickou spoločnosťou podľa trhovej hodnoty zapísanou na londýnskej burze. Denník FT však upozornil, že spoločnosť ARM je voči negatívnym vplyvom takzvaného brexitu chránená lepšie ako mnohé iné britskej firmy, a to vďaka svojmu významnému postaveniu v globálnom čipovom priemysle a príjmami v amerických dolároch.

SoftBank sľúbila, že zachová značku ARM, obchodný model aj organizačnú štruktúru ARM, rovnako ako ústredie firmy v Cambridge v centrálnom Anglicku. Tiež sľúbila, že počet zamestnancov ARM v Británii vzrastie najmenej na dvojnásobok a počas nasledujúcich piatich rokov posilní aj početný stav ARM v zahraničí.

Japonská spoločnosť SoftBank je telekomunikačným a mediálnym konglomerátom s rozsiahlymi zahraničnými aktivitami. Firma vlastní napríklad väčšinový podiel v spoločnosti Sprint, ktorá je štvrtým najväčším mobilným operátorom v Spojených štátoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Softbank #ARM