Pokus o prevrat zrazil tureckú líru

Pokus o turecký štátny prevrat, ktorý sa odohral v piatok v neskorých večerných hodinách, sa ešte stihol prejaviť aj na finančných trhoch. Turecká líra sa voči americkému doláru v závere obchodovania na amerických trhoch oslabila o šesť percent, čo predstavuje najvýraznejší jednodňový pokles od októbra 2008.

18.07.2016 12:30
turecko, prevrat, letisko, ataturk Foto: ,
Potlačenie pokusu o prevrat davy oslavovali v sobotu aj na istanbulskom Ataturkovom letisku.
debata

Burzy v Európe na dramatickú politickú situáciu v krajine nezareagovali, pretože v piatkových nočných hodinách bolo obchodovanie už ukončené. „V piatok večer, keď sa obchodovala turecká líra, oslabila sa v priebehu niekoľkých minút asi o päť percent. Dá sa očakávať, že v pondelok budú výrazné výkyvy v rámci hodnoty pri obchodovaní,“ povedal Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord. Po prvotnom poklese hodnota tureckej meny ešte mierne stúpla a uzatvorila denný pokles na hodnote 4,8 percenta, čo predstavuje šesťmesačné minimum.

Turecká mena sa v piatok nestihla oslabiť v porovnaní s eurom. Podľa Tomčiaka možno očakávať, že v pondelok bude pokles líry voči euru podobný ako v porovnaní s americkým dolárom. „Investori budú nakupovať bezpečné dlhopisy stabilných európskych krajín, ako je Nemecko, Francúzsko alebo Holandsko,“ dodáva Tomčiak. Neúspešný pokus o štátny prevrat však nebude mať také výrazné dôsledky pre finančné trhy ako v prípade, že armáda by tureckého prezidenta Recepa Erdogana zosadila.

„Reakcia trhov na víkendové udalosti môže byť veľká, no turecká vláda má všetko pod kontrolou. Trhy v tom nebudú počas dňa vidieť riziko,“ povedal Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. Situácia sa podľa jeho slov môže dotknúť tureckej meny alebo akciových trhov. Európske akcie by však na udalosti v Turecku výraznejšie reagovať nemali.

V rámci obchodovania s ropou analytik očakáva mierne zníženie jej ceny. Podľa jeho slov je Turecko blízko Sýrie a iných blízkovýchodných krajín, a je možné, že problémy nastanú aj na celom Blízkom východe. To by následne mohlo zvýšiť riziko v celom regióne, a teda by mohlo dôjsť k zmene nálad investorov, ktorí by cenu mohli znížiť.

V piatkových záverečných minútach obchodovania však ropa Brent na amerických trhoch získala 0,5 percenta a hodnota barelu ropy WTI sa zvýšila o 0,6 percenta, na 45,95 amerického dolára. Zo svetových mien krátko po nevydarenom štátnom prevrate sa stihol mierne posilniť japonský jen, ktorý voči doláru získa 0,7 percenta. Rovnako zvýšenie hodnoty zaznamenalo aj zlato, ktoré získalo 0,2 percenta. Napriek tomu sa žltý kov neubránil prvému týždňovému poklesu za posledných sedem týždňov.

Snaha o politický prevrat však môže prispieť aj k zníženiu hodnoty akcií významných tureckých podnikov a spoločností. „V prípade akcií sa dá očakávať minimálne stagnácia a pravdepodobne aj pokles cien, pretože geopolitické riziká v Európe a na Blízkom východe rastú,“ uvádza Tomčiak, ktorý zároveň dodáva, že kvôli geopolitickým rizikám sa počet turistov v Turecku medziročne prepadol o 30 percent. Pocíti to aj turecká ekonomika, ktorá príde podľa odhadov o 5 až 10 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #pokus o prevrat v Turecku #líra