Turecká centrálna banka sľúbila chrániť finančnú stabilitu

Turecká centrálna banka v nedeľu oznámila, že podnikne všetky potrebné opatrenia, aby po piatkovom nevydarenom pokuse o puč v krajine ochránila finančnú stabilitu.

17.07.2016 19:23
debata (1)

Správy o pokuse časti armády o štátny prevrat podľa agentúry Reuters zrejme ešte viac podkopú oslabenú dôveru investorov v tureckú ekonomiku.

Centrálna banka oznámila, že poskytne neobmedzené likvidné prostriedky komerčným bankám, aby zabezpečila efektívne fungovanie na finančných trhoch. Poplatok za ľahko dostupné finančné prostriedky poskytované v priebehu dňa bankovým domom zníži na nulu a bude pozorne sledovať trh aj vývoj cenovej hladiny.

Turecká ekonomika vzrástla v prvom štvrťroku nečakane výrazne o 4,8 percenta. Generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría v piatok vyhlásil, že tohtoročné rastové tempo odhaduje na zhruba štyri percentá. Rovnaký rast očakáva aj v nasledujúcom ro­ku.

OCED v piatkovej správe zverejnenej pred dramatickými udalosťami v krajine uviedla, že ak má Turecko zvýšiť produktivitu a hodnotu vývozu, musí investovať do vzdelávania a výskumu, prehĺbiť obchodné vzťahy a posilniť vládu práva.

Keď turecký premiér v piatok v noci oznámil, že v krajine prebieha pokus o prevrat, turecká líra sa k americkému doláru prepadla v neskorom obchodovaní v USA na trojtýždňové minimum. V piatok v noci SELČ vykazovala pokles o päť percent na 3,03 TRY za dolár.

Obchodovanie na finančných trhoch sa znovu rozbehne v pondelok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #pokus o prevrat v Turecku