USA majú záujem o obchodnú zmluvu s EÚ, brexit to neovplyvní

Pripravovaný odchod Británie z Európskej únie neovplyvní záujem Spojených štátov vyjednať s úniou dohodu o voľnom obchode známou ako Transatlantické investičné a obchodné partnerstvo (TTIP).

13.07.2016 17:36
debata (23)

Novinárom to v Bruseli, kde sa teraz odohráva už 14. vyjednávacie kolo, povedal analytik Jacques Pelkmans zo Strediska pre výskum európskej politiky (CEPS).

Pelkmans pripomenul, že predstavitelia EÚ aj USA už skôr deklarovali, že prinajmenšom detailný koncept zmluvy by chceli mať hotový do konca mandátu amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý Biely dom opustí na budúci rok v januári. „A v tom čase nebude v žiadnom prípade brexit ukončenou záležitosťou,“ povedal novinárom bývalý poradca Európskej komisie či Svetovej banky.

Británia by tak v okamihu finálnych rokovaní o svojom odchode z EÚ mohla byť zmluvou TTIP už viazaná, podobne ako radom ďalších predtým uzatvorených obchodných zmlúv únie. Američania však podľa Pelkmansa neukončia vyjednávania ani v prípade, že by sa natiahli a Británia už pri nich chýbala. „Spojené štáty boli proti brexitu, ale určite dokážu stráviť to, že by rokovali s menšou EÚ,“ povedal.

V ohrození by zmluva nemala byť ani kvôli tomu, že sa nestihne dokončiť pred prezidentskými voľbami v USA, myslí si Pelkmans. Kandidátka demokratov Hillary Clintonová teraz kritizuje hlavne tzv. Transpacifické partnerstvo (TPP), čo je dohoda, ktorá má uvoľniť obchod a stanoviť štandardy medzi štátmi tichomorského regiónu. Kandidát republikánov Donald Trump koncom júna navrhoval odstúpenie od dohody.

„Hillary nie je tak zásadne proti TTIP, ale je proti TPP. Rétorika sa však v jej prípade bude zásadne líšiť pred voľbami a po voľbách,“ tvrdí Pelkmans. Clintonová tak podľa neho bude pre zmluvu s úniou, ale najskôr po novembrových prezidentských voľbách. Prípadný Trumpov postoj nechcel analytik odhadovať.

O TTIP rokujú zástupcovia Európskej komisie s americkou stranou od roku 2014. Zmluva by mala odstrániť väčšinu bariér v obchodovaní medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Jej zástancovia tvrdia, že obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho ras­tu.

Niektoré krajiny EÚ ale majú proti dohode námietky, bojuje proti nej aj množstvo aktivistov a ďalších skupín. Tvrdia napríklad, že Európa bude musieť ustúpiť zo svojich štandardov chrániacich spotrebiteľa, životné prostredie a sociálne výdobytky.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP