Británia chce zabrániť odchodu investorov znížením daní

Britský minister financií George Osborne chce znížiť firmám v Británii daň z príjmu na menej ako 15 percent a tým zabrániť ich odchodu z krajiny. Firmy znepokojilo odhlasovanie odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, preto zvažujú svoje investičné aktivity na ostrovoch.

07.07.2016 13:00
londýn, inforgrafika, brexit, veľká británia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Eurokomisár pre hospodárske a finančné otázky, dane a clá Pierre Moscovici však tvrdí, že zníženie daní nie je dobrý nápad.

„Nesmie medzi nami existovať vyhrotená fiškálna konkurencia alebo fiškálny dumping,“ povedal Moscovici francúzskej rozhlasovej stanici Radio Classique. Osbornov návrh „znamená pre britské ministerstvo financií tiež absolútne výraznú stratu príjmov v čase, keď má Británia už aj tak príliš vysoké deficity“, dodal.

Firmy v Británii teraz platia daň 20 percent. Osborne už v marci hovoril o znížení firemných daní na 17 percent, v novom rozhovore v ekonomickom denníku Financial Times sa však vyslovil za ešte razantnejšiu daňovú úľavu. Malo by to podľa neho vyvážiť šok z takzvaného brexitu a dať investorom dôvod, aby zvážili zotrvanie na Britských ostrovoch. K termínu zníženia dane sa Osborne nevyjadril. Ak by zámer uskutočnil, mala by Británia najnižšiu sadzbu firemnej dane zo všetkých veľkých svetových ekonomík. V najvyspelejších ekonomikách sveta predstavuje priemerná sadzba tejto dane 25 percent.

„V tejto chvíli mi to nepripadá ako dobrý plán a myslím si, že to nebude George Osborne, kto k nemu prikročí,“ citovala Moscoviciho agentúra Reuters.

Podľa šéfky Medzinádorného menového fondu Christine Lagardovej by odchod z EÚ mohol znížiť hrubý domáci produkt Británie do roku 2019 o 1,5 až 4,5 percenta. Upozornila tiež, že MMF nemá predstavu o tom, ako dlho môžu trvať rokovania medzi Britániou a EÚ. Na tieto nejasnosti reagovala aj britská libra, ktorá je oproti doláru na najnižšej hodnote za posledných 30 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Veľká Británia #George Osborne #Brexit