Británia čelí znakom finančnej tiesne

Vyzerá to tak, že kto skôr predá, ten menej stratí. Prvý signál prišiel už pred referendom o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ. Briti stáli v radoch pred zmenárňami a menili jednu libru za takmer 1,50 dolára.

06.07.2016 20:00
debata (27)

Kto takto stavil na to, že ľudia odhlasujú brexit, spravil dobre. Teraz je kurz na 31-ročnom minime – už len-len na úrovni 1,28 dolára za libru. Libra sa oslabila aj oproti euru, a to z predreferendových 1,32 eura za libru až na 1,16 eura.

Zbaviť sa akcií a kúpiť bezpečnejšie dlhopisy bol tiež výhodný obchod po tom, čo súhlas s brexitom poškodil celosvetovo akciové trhy razom o 2,5 bilióna dolárov. Navyše investori vnímajú neistotu, v Británii sa čaká recesia, ubudne pracovných miest, dovážané tovary po oslabení libry zdražejú, budú sa tiež menej kupovať byty, obchod bude stagnovať, firmy zastavia investície do budov.

Ľudia v dôsledku toho nemajú príliš na výber a ak nechcú prerobiť, musia z investícií odísť. Napríklad spoločnosť Standard Life Investments v pondelok oznámila, že pozastavila obchodovanie vo svojom fonde s nehnuteľnosťami, ktorý investuje do britských komerčných realít a ktorý patrí k najväčším takýmto fondom v Británii. Spoločnosť uviedla, že sa pre tento krok rozhodla pre nárast požiadaviek na vyplatenie podielov. Súvislosť pritom vidí s neistotou po referende. „Ide o jednu z prvých známok veľkej finančnej tiesne v súvislosti s víťazstvom brexitu,“ informovala agentúra Reuters.

Británia je zatiaľ bez plánu, ako oživiť ekonomiku. Predaj áut začína stagnovať a zlé očakávania majú aj investori v oblasti služieb. Čaká sa na to, aké výsledky prinesú rokovania o budúcich vzťahoch s EÚ. Britská ekonomika je závislá od exportu do EÚ a prípadné clá by ju mohli položiť. Naopak, fabriky v EÚ nie sú natoľko naviazané na odbyt na Britských ostrovoch. Británia sa nateraz skôr snaží hasiť najhoršie scenáre a nie je vidno dlhodobú politickú víziu, nieto ešte ekonomickú. V krajine padol návrh na zavedenie 15-percentnej firemnej dane, čo bolo označené skôr za opatrenie, ako zväčšiť dieru v štátnej kase, ako za krok, ktorý by presvedčil investorov či londýnske banky, ktoré poškuľujú skôr po aktivitách v EÚ. Krátkodobo môže pôsobiť tiež prípadná finančná injekcia britskej centrálnej banky z rezerv v objeme 150 miliárd libier.

Obavy z toho, čo brexit spôsobí, presúva investície do bezpečných aktív. Cena zlata včera stúpla na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky a dostala sa až na 1¤371,40 dolára za trójsku uncu (31,1 gramu). Cena ropy tradične v časoch očakávaného zhoršeného ekonomického vývoja padá, keďže recesia so sebou prináša aj menší dopravný ruch a nižšiu spotrebu palív. Cena ropy na burze v New Yorku od hlasovania Britov 23. júna spadla zatiaľ z 50 na 46 dolárov za barel.

Okrem prepadu libry sa zatiaľ hovorí skôr o rizikách, ktoré Britániu, ale aj iné krajiny čakajú. Spoločnosť Coface upozornila, že vo svete rastie riziko insolvencií firiem. „Britské exportné odvetvia nateraz ťažia z oslabenia meny. V dlhodobom horizonte sa však po rezignácii britského premiéra Davida Camerona zdá nepravdepodobný ,nórsky model' spolupráce krajiny s úniou. Ak sa aplikujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie, ekonomické náklady pre Veľkú Britániu, ale aj EÚ, by mohli byť vysoké,“ upozornila spoločnosť. Britský export by tiež mohol doplatiť na potenciálne zvýšenie colných sadzieb. „Nateraz sa však neočakáva žiaden ,pobrexitový' účinok, pokiaľ ide o zdravý dynamický rast v eurozóne. Tento rok v eurozóne predpokladáme rast 1,7 %, a to najmä vďaka spotrebe domácností a tiež vďaka súkromným investíciám,“ konštatovala spoločnosť.

Britská podnikateľská dôvera sa po rozhodnutí voličov o vystúpení krajiny z Európskej únie výrazne zhoršila. Podiel firiem, ktoré hodnotia vyhliadky ekonomiky pesimisticky, vzrástol na 49 % z úrovne 25 %, kde sa nachádzal pred rozhodnutím britských voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry YouGov a Centra pre výskum ekonomiky a podnikania.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Brexit