Zlato zarába na brexite

Cena zlata v stredu stúpla na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky a dostala sa až na 1371,40 dolárov za trojskú uncu (oz; 31,1 gramu).

06.07.2016 12:12
debata (9)

Na trhoch sa znovu rozhoreli obavy kvôli rozhodnutiu Británie opustiť Európsku úniu. Investori v tejto situácii vyhľadávali bezpečnejšie aktíva.

Cena zlata na promptnom trhu v stredu dosiahla najvyššie hodnoty od marca 2014. Neskôr mierne klesla, okolo 11:30 SELČ zostávala na 1370,26 USD, čo predstavuje prírastok zhruba 1,1 percenta.

Investori zlato často považujú za poistku proti ekonomickej a finančnej neistote. Jeho cena prudko vzrástla už v piatok 24. júna počas zverejňovania výsledkov júnového britského referenda. Žltý kov, ako sa niekedy zlatu hovorí, vtedy v porovnaní s predošlým dňom zdražel až o osem percent na 1358,20 USD za uncu. Dnes rastie nepretržite šiestu seansu za sebou, vyplýva z údajov agentúry Reuters.

„Nikto netuší, aké veľké riziko (brexit) ešte uvoľní. To je neistota, ktorú nemá nikto rád. To je to, čo poháňa nahor ceny zlata,“ uviedla podľa Reuters analytička Helen Lauová zo spoločnosti Argonaut Securities v Hongkongu.

Ceny zlata podporilo aj vyjadrenie šéfa americkej centrálnej banky (Fed) v New Yorku Williama Dudleyho, podľa ktorého by Fed mal byť pri zvyšovaní úrokových sadzieb v USA kvôli pomalej inflácii aj ďalším faktorom trpezlivý.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Brexit