Britská centrálna banka očakáva po brexite problémy, chystá opatrenia

Britská centrálna banka zmierni pravidlá pre komerčné banky, aby zabezpečila, že po referende o odchode Británie z Európskej únie budú naďalej poskytovať úvery.

05.07.2016 15:54
debata

Vo finančnom sektore možno teraz podľa nej očakávať obdobie neistoty. Banka vo svojej utorňajšej správe tiež uviedla, že riziká, ktoré pred júnovým hlasovaním prejudikovala, sa už začínajú prejavovať.

Centrálna banka oznámila, že zníži požiadavku na objem kapitálu, ktorý banky musia mať ako rezervu. Ide o takzvaný proticyklický kapitálový vankúš, ktorý by mal minimálne do budúceho júna zostať na nule. Bankám by to malo uvoľniť až 150 miliárd libier na úvery domácnostiam a podnikom.

„Znamená to, že tri štvrtiny britských bánk … budú mať okamžite väčšiu flexibilitu pre poskytovanie úverov britským domácnostiam a firmám,“ povedal novinárom guvernér banky Mark Carney.

Banka tak v podstate zvrátila predchádzajúce tohtoročné rozhodnutie, keď vďaka priaznivým vyhliadkam rastu britskej ekonomiky začala podmienky pre banky sprísňovať.

Britská menová autorita tiež dala poisťovniam viac času na to, aby si zvykli na nové únijné kapitálové pravidlá. Zároveň oznámila, že niektoré riziká, ktoré prejudikovala pred samotným hlasovaním, sa už začala „kryštalizovať“. Banka po referende očakáva obdobie neistoty, a prijme teda aj ďalšie opatrenia, ktoré podporia hospodársky rast a zamestnanosť.

„Británia vstúpila do obdobia neistoty a významných ekonomických zmien. Snahy Bank of England nebudú schopné plne a okamžite vyvažovať trhovú a ekonomickú kolísavosť, ktorú možno počas tohto procesu očakávať,“ povedal Carney, pre ktorého to je tretia verejné vystúpenie za posledných 12 dní, na ktorom sa snaží upokojiť trhy.

Carney už minulý týždeň v neobvykle otvorenom vyjadrení uviedol, že banka niekedy v lete zrejme prikročí k ďalším opatreniam na podporu ekonomiky. V utorok vyhlásil, že banka má plán následných opatrení a že veci postupujú hladko. Otázku, či by mohla Británia spadnúť do recesie, ale zodpovie až potom, čo menový výbor banky v auguste vypracuje novú prognózu.

Po referende, v ktorom sa Briti nečakane rozhodli opustiť Európsku úniu, sa britská libra prepadla o viac ako desať percent, zatiaľ čo akcie bánk zaznamenali prepad zhruba o 20 percent. Podľa centrálnej banky však bankový sektor zatiaľ prejavuje húževnatosť a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa rysovala úverová kríza.

Práve opakovaniu úverovej krízy z rokov 2007 až 2008 majú podľa všetkého zabrániť opatrenia ohlásené v utorkovej správe o finančnej stabilite. Banky v tom čase odmietali požičiavať peniaze, aby zostali solventné.

Britský minister financií George Osborne po utorňajšom stretnutí so šéfmi veľkých bánk a stavebných spoločností povedal, že bankové domy po referende hlásia dostatok kapitálu aj ľahko dostupných finančných prostriedkov.

„Hlásili, že kapitál je solídny, likvidita solídna, a my musíme zabezpečiť, aby firmy mali prístup k úverom … a ony ma ubezpečili, že budú mať,“ povedal podľa agentúry Reuters Osborne médiám.

Hlavný index londýnskej akciovej burzy FTSE 100 po oznámení centrálnej banky zamieril nahor. V polovici obchodovania pridával asi 0,5 percenta, zisky ale neskôr zmiernil. Výnosy britských vládnych dlhopisov so splatnosťou 20 a 30 rokov prechodne spadli na nové rekordné minimá. Libra zostúpila na nové 31-ročné minimum k doláru, okrem iného pod vplyvom rozhodnutia investičnej divízie poisťovne Standard Life prerušiť obchodovanie vo svojom fonde komerčných nehnuteľností.

Obchodovanie vo svojom nehnuteľnostnom fonde v utorok prerušila tiež spoločnosť Aviva Investors. Práve menší záujem o komerčné nehnuteľnosti spomínala BoE ako jedno z rizík brexitu. Firmy by totiž kvôli problémom s komerčnými realitami mohli mať problémy použiť ich ako zástavu pri dojednávaní úverov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit