Brexit môže stopnúť rokovania s USA

Rozhodnutie opustiť Európsku úniu nebude mať dosah len na ekonomické vzťahy Veľkej Británie s Európou. V hre je aj historicky najväčšia obchodná dohoda medzi starým kontinentom a USA. Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) čaká o pár týždňov ďalšie kolo rokovaní, ale zrejme sa skončí bez výsledkov.

27.06.2016 14:00
Brexit, libra, USA, zmenáreň, veľká británia Foto:
Ilustračné foto.
debata (58)

TTIP podporuje najmä nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá chcela podpísať dohodu s USA ešte predtým, ako nastanú zmeny v americkom prezidentskom úrade začiatkom budúceho roka.

„Odstúpenie Veľkej Británie z EÚ a ďalšie európske politické otázky oslabujú perspektívu rokovaní o zóne voľného obchodu medzi EÚ a USA. Šance na ukončenie rokovaní sú malé, keďže vedúci predstavitelia Európy ešte nevyjadrili jasné politické rozhodnutie a nedosiahli pokrok v niektorých otázkach,“ povedal podľa agentúry Reuters americký obchodný zástupca Michael Froman. Nielen brexit, ale aj utečenecká kríza a stále pretrvávajúce grécke problémy môžu rokovania o dohode TTIP stopnúť na nasledujúcich niekoľko mesiacov.

Navyše súčasný britský premiér David Cameron po zverejnení výsledkov referenda ohlásil svoju demisiu. Z úradu chce odísť v októbri. Cameron bol tvrdým zástancom dohody TTIP a chcel ju podpísať aj napriek nedávnym protestom zo strany francúzskej vlády. Britský tieňový minister financií John McDonnell, ktorý je labourista, už dlhodobo vystupuje proti TTIP. Upozorňuje, že TTIP je „toxická“ dohoda a vedie k mimoriadne veľkému preneseniu právomocí do Bruselu a ku korporátnym záujmom. Práve obava, že Brusel bude mať väčšiu právomoc nad tvorbou zákonov a pravidiel v Británii, viedla mnohých Britov v referende k voľbe odchodu krajiny z únie. Bývalý starosta Londýna Boris Johnson a nádejný kandidát na nového predsedu konzervatívcov a premiéra krajiny dlhodobo vystupuje proti TTIP.

Cameron na margo TTIP povedal, že takáto zmluva je príležitosťou, ktorá sa vyskytne len raz za generáciu. Podľa neho obchodná dohoda medzi dvoma najväčšími svetovými hospodárskymi blokmi by mala väčší vplyv ako všetky ostatné obchodné dohody dohromady.

Proti dohode

Do dnešného dňa v Británii podpísalo 130-tisíc ľudí petíciu, v ktorej žiadajú britskú vládu, aby ukončila rokovania s americkou vládou. Podľa nich je dohoda pre Britov nevýhodná a škodlivá. Problémom je najmä britské zdravotníctvo. Jedným z hlavných cieľov zmluvy je totiž európsku verejnú službu financovania z daní sprístupniť Američanom. To by mohlo viesť k faktickej privatizácii zdravotníctva. Preto proti dohode vystupovali pre referendom aj viacerí euroskepticky naladení členovia Cameronovej Konzervatívnej strany. Aj líder labouristov Jeremy Corbyn vystupuje jasne proti TTIP.

Rovnaký názor proti TTIP zastáva aj veľká časť Nemcov. Ešte v apríli tohto roka tesne pred oficiálnou návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu protestovalo v nemeckom Hannoveri viac ako 35-tisíc Nemcov proti dohode TTIP. Na čele pochodu sa vtedy pohybovalo niekoľko desiatok traktorov, na ktorých farmári protestovali proti geneticky modifikovaným plodinám a výhodám pre veľké firmy, za nimi sa objavil drevený kôň s nápisom TTIP – Trójsky kôň?! Demonštráciu zvolali organizácie za ochranu životného prostredia, ochranu spotrebiteľov a rozvojovú pomoc, podľa ktorých bude dôsledkom dohody TTIP oslabenie ekologických a sociálnych štandardov v Európe. Rečníci na podujatí zdôraznili, že pochod nebol protiamerický. Medzi účastníkmi boli aj občania USA, držiaci transparent Američania proti TTIP.

Dohoda TTIP medzi Európskou úniou a USA

Výhody

  • TTIP má čiastočne alebo úplne zrušiť clá a legislatívne bariéry pre obchod medzi USA a EÚ
  • V priebehu niekoľkých rokov by mal údajne vzrásť hrubý domáci produkt EÚ o 100 miliárd eur, rovnako tak aj v USA
  • TTIP by mohla otvoriť nové obchodné príležitosti aj pre slovenských podnikateľov

Nevýhody

  • Dohoda medzi USA a EÚ je netransparentná, rokovania prebiehajú do značnej miery za zatvorenými dverami.
  • Európa má obavy z prílevu geneticky modifikovaných potravín z USA
  • Hrozí zníženie štandardov bezpečnosti potravín a ochrany životného prostredia
  • Nový systém urovnávania sporov medzi štátom a investorom – zahraničný investor môže žalovať vlády za škody, ktoré mu spôsobili jej kroky. Tento systém urovnávania sporov zvýhodňuje zahraničných investorov pred domácimi podnikateľmi
  • Oslabenie právomoci regulátorov. Európa uplatňuje princíp predbežnej opatrnosti. Produkty sa dostanú na trh, až keď sa preukáže, že nie sú zdraviu škodlivé. V USA je to opačne. Pokiaľ sa nepreukáže, že sú produkty zdraviu škodlivé, môžu sa predávať

Bez Britov

Napriek tomu, že výsledky referenda stopnú dohodu TTIP na pár mesiacov, zrejme sa uzatvorí aj bez nich. A to aj napriek tomu, že tak v USA, ako aj na starom kontinente pribúda protestov bežných ľudí, ktorí s ňou nesúhlasia. „Keď sa dva veľké trhy ako Spojené štáty a Európska únia spoja, aby určili štandardy, pre iné časti sveta bude veľmi ťažké neriadiť sa nimi. Príležitosti, ktoré dohoda prináša, zďaleka prevažujú riziká,“ vyhlásila nedávno Merkelová. „Pokiaľ by Británia opustila EÚ, mohla by si s Washingtonom vyjednať vlastnú obchodnú dohodu, čo by však nebola rýchla záležitosť,“ povedal predčasom Obama.

Podpora pre TTIP, ktorá by vytvorila najväčšiu zónu voľného obchodu na svete s 800 miliónmi ľudí, sa podľa prieskumov verejnej mienky v posledných mesiacoch medzi Nemcami a Američanmi znižuje. V súčasnosti túto dohodu odmieta tretina Nemcov. Podľa výsledkov prieskumu Bertelsmannovej nadácie medzi občanmi USA síce rastie podpora voľného obchodu vo všeobecnosti, to sa však netýka dohody TTIP, ktorú podporuje len 15 percent z nich. V roku 2014 to bolo ešte vyše 50 percent.

Riziká a prínosy TTIP

Prvoradým problémom dohody TTIP je to, že nielen laická, ale ani odborná verejnosť nemá dostatok informácií o priebehu rokovaní. Vyčíta sa im veľká netransparentnosť. Preto vznikajú obavy, že TTIP smeruje k poľaveniu z doteraz platných nárokov na bezpečnosť potravín a úpravu oveľa prísnejších interných predpisov pre živočíšnu výrobu, ako majú USA. Podľa odborníkov rastie hrozba, že Európa podlezie latku prísnych predpisov a na pultoch predajní sa objaví ešte viac hydiny čistenej chlórom alebo mäsa zvierat kŕmených rastovými hormónmi. V USA je až 70 percent potravín geneticky modifikovaných.

Američania takisto podľa nedávno uniknutých dokumentov z rokovaní o TTIP od holandskej pobočky organizácie Greenpeace tlačia na Európu, aby v budúcnosti nemali krajiny EÚ výlučné právo používať špecifické názvy vín, vrátane Tokaja vyprodukovaného na Slovensku či francúzskeho burgundského. Týka sa to aj liehovín, napríklad označenia Spišská borovička či francúzskeho koňaku. Inak Washington podľa dokumentov hrozí, že zablokuje exportné úľavy pre európsky automobilový priemysel.

Z dokumentov vyplýva, že dohoda ohrozuje právomoci regulátorov. Tí európski uplatňujú princíp predbežnej opatrnosti. Inými slovami, produkt dodajú na trh, len ak sa preukáže, že nie je zdraviu škodlivý. V USA však platí, že pokiaľ sa nepreukáže, že je produkt zdraviu škodlivý, smie sa predávať. "Na dovŕšenie všetkého zlého prijatie dohody povedie aj k obmedzeniu demokratických práv Európanov. Jedným z hlavných cieľov TTIP je totiž nastavenie takého prostredia, v ktorom by firmy mohli žalovať vlády, ak rozhodnutia kabinetov povedú k finančným stratám v podnikoch. V skutočnosti to znamená, že nikým nevolené nadnárodné korporácie môžu diktovať politiku demokraticky zvoleným vládam,“ napísal komentátor Lee Williams pre server britského denníka The Independent.

Na druhej strane sa očakáva, že zavedením zóny voľného obchodu a odstránením tarifných prekážok by sa na oboch stranách oceánu podarilo v niekoľkých rokoch po spustení zvýšiť hrubý domáci produkt o 100 miliárd eur. Ministerstvo hospodárstva SR očakáva, že TTIP by mala mať pozitívny vplyv na rast domácej ekonomiky. Napriek tomu, že priamy bilaterálny obchod medzi Slovenskom a USA predstavuje len 2,17 percenta slovenského exportu v porovnaní s takmer 84 percentami slovenského exportu v rámci EÚ, mala by TTIP otvoriť nové obchodné príležitosti.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP #Brexit