Dve tretiny nemeckých firiem sa neobávajú brexitu

Takmer dve tretiny nemeckých priemyselných firiem sa neobávajú, že odchod Británie z Európskej únie poškodí ich podnikanie.

22.06.2016 14:36
debata (3)

Vyplýva to z prieskumu inštitútu Ifo, ktorého výsledky zverejnil v stredu. Prieskum však ukázal, že existujú rozdiely v závislosti od veľkosti firiem a sektora, v ktorom podnikajú. Negatívne dôsledky brexitu neočakáva 61 % nemeckých priemyselných firiem, ale 38 % respondentov uviedlo, že by im to spôsobilo škodu.

Väčšie spoločnosti, čiže firmy s vyšším počtom zamestnancov ako 500, majú silnejšie obavy. Až 53 % z nich uviedlo, že odchod Británie by mal negatívne následky. Pokiaľ ide o jednotlivé sektory, najviac sú znepokojené firmy v odvetviach výroby elektroniky, áut a v hutníckom sektore. Firmy v potravinárskom a textilnom odvetví sú menej znepokojené, uviedol inštitút Ifo.

Šéf združenia nemeckého obchodu (BGA) v pondelok povedal, že nemecký export v tomto roku posilní menej, ako sa očakávalo. Dôvodom podľa neho sú externé riziká vrátane možného odchodu Británie z EÚ, a neistota pred voľbami v USA a Francúzsku, ktoré sú najdôležitejšími obchodnými partnermi Nemecka. Británia je pre Nemecko tretím najdôležitejším exportným trhom. V roku 2015 nemecké firmy do Británie exportovali tovary v hodnote 89 mld. eur. Zároveň Nemecko doviezlo britské tovary za zhruba 38 mld. eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Brexit