Pribudne práca pre 39-tisíc ľudí

Hlavní obchodní partneri Slovenska dosiahnu v roku 2016 o niečo horší ekonomický rast, ako sa pôvodne čakalo. Domáce firmy napriek tomu pokračujú v razantnej tvorbe nových pracovných miest.

22.06.2016 13:00
debata (13)

Inštitút finančnej politiky patriaci pod ministerstvo financií na základe najnovších údajov očakáva v roku 2016 vytvorenie až 39-tisíc nových pracovných miest, hoci ešte vo februári tohto roka počítal "len“ s vytvorením 30-tisíc nových pracovných miest.

Na základe toho by sa mohol zlepšiť aj výber daní a odvodov, čo je dôležitá správa pre aktuálnu prípravu štátneho rozpočtu na rok 2017. „Slovenská ekonomika v tomto roku vzrastie o 3,2 percenta, hoci výhľad externého prostredia sa mierne zhoršuje. Na trhu práce pribudne až 39-tisíc nových pracovných miest, ktoré znížia mieru nezamestnanosti tento rok pod 10-percentnú hranicu,“ uviedla nová riaditeľka Inštitútu finančnej politiky Lucia Šrámková.

Aj v tomto roku sa pracujúci ľudia budú tešiť z mierneho poklesu priemerných cien. Hoci ešte začiatkom roka sa počítalo s tohtoročnou infláciou vo výške 0,2 percenta, v utorok zverejnené údaje počítajú s defláciou o –0,3 percenta. „Spotreba domácností si v tomto roku polepší najviac od roku 2008. Slovenským domácnostiam naďalej praje pozitívny vývoj na trhu práce a klesajúce ceny,“ priblížil Michal Habrman, analytik Inštitútu finančnej politiky. Štát v tomto roku počíta s rastom reálnych miezd až o 3,4 percenta.

Okolité ekonomiky budú rásť pomalšie. Oproti údajom zo začiatku roka si najviac pohorší Maďarsko, ktorého tohtoročný ekonomický rast bude vo výške 2 percent hrubého domáceho produktu (HDP), hoci údaje zo začiatku roka ukazovali rast až o 2,5 percenta HDP. Pri Nemecku analytici ešte v úvode roka 2016 počítali s rastom o 1,8 percenta HDP a najnovšie údaje predpovedajú tohtoročný rast na úrovni 1,6 percenta HDP. Podobne mierne spomalenie ekonomického rastu čaká v tomto roku aj susednú Poľskú a Českú republiku.

Slovenská ekonomika porastie aj na budúci rok. „V roku 2017 sa rast ekonomiky zrýchli na 3,7 percenta. Zlepší sa exportná výkonnosť aj investičná aktivita, ťahaná pokračujúcou výstavbou závodov Jaguar Land Rover, investíciami Volkswagenu a výstavbou bratislavského obchvatu D4/R7,“ povedal Branislav Žúdel z Inštitútu finančnej politiky. Ak všetko dobre pôjde, štvrtá domáca automobilka začne pri Nitre vyrábať nové automobily už v roku 2018. Najväčší automobilový závod na Slovensku – bratislavský Volkswagen zas realizuje obrovskú investíciu za 800 miliónov eur v podobe vybudovania karosárne pre Porsche Cayenne a novej montážnej haly.

Najväčším rizikom prichádzajúcich dobrých čias je brexit. Veľká Británia sa už tento štvrtok môže rozhodnúť opustiť Európsku úniu. Keďže k takejto situácii ešte nikdy v histórii Európskej únie neprišlo, analytici nevylučujú, že podobné referendum usporiadajú aj ďalšie štáty a takzvaný domino efekt povedie k rozpadu celej Európskej únie. Ďalším veľkým rizikom je spomaľujúci rast Číny a zvyšovanie úrokových sadzieb v Spojených štátoch amerických. Obe ekonomické udalosti môžu na svetovom trhu spôsobiť pokles spotreby, ktorý sa aj v exportne orientovanej slovenskej ekonomike môže prejaviť spomalením tvorby nových pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #pracovné miesta