Kažimírov rezort prognózuje Slovensku štvorpercentné rasty

Dynamika slovenského hospodárstva má v najbližších rokoch postupne zrýchľovať. Potvrdzuje to aktuálna makroprognóza rezortu financií, podľa ktorej by v tomto roku mal reálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahnuť 3,2 %. V budúcom roku by mal hospodársky rast zrýchliť na 3,7 %, v roku 2018 na 4,1 % a v roku 2019 na 4,6 %.

21.06.2016 16:00
debata (8)

Aktuálne prognózy sú tak oproti tým posledným z januára takmer bez zmeny. Tou jedinou je kozmetické navýšenie očakávaného rastu v budúcom roku o 0,1 percentu­álneho bodu.

Analytici Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií vypočítali pre tento rok 3,2-percentný rast aj napriek miernemu zhoršeniu externého prostredia. V nasledujúcom roku by mala dynamiku slovenského hospodárstva podporiť aj investičná aktivita v automobilovom priemysle a výstavba bratislavského obchvatu D4/R7. Hlavným negatívnym rizikom prognózy je pritom podľa rezortu financií brexit. Naopak pozitívnym rizikom je oneskorený, ale umocnenejší vplyv kvantitatívneho uvoľňovania na investície a spotrebu domácností v eurozóne.

Aktuálna prognóza však s dopadmi britského referenda o zotrvaní v Európskej únii ešte nepočíta. Štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc hovorí, že rezort sa nimi bude zaoberať, až keď budú známe výsledky.

„Samozrejme všetci očakávame, že Veľká Británia zostane aj naďalej v Európskej únii. V opačnom prípade ministerstvo financií samozrejme pripraví podklady na to, aby aktualizovaná septembrová prognóza počítala aj s týmto scenárom,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii.

Oveľa pozitívnejšie vyhliadky ako pred pol rokom majú však analytici ministerstva na vývoj na trhu práce. Miera nezamestnanosti by mala totiž podľa ich prepočtov klesať výrazne rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Pre tento rok znížili odhad miery nezamestnanosti až o 0,7 percentu­álneho bodu na 9,7 % a pre ďalšie tri roky zhodne o 0,8 percentu­álneho bodu na 8,7 % v roku 2017, ďalej 7,5 % v roku 2018 a napokon 6,5 % v roku 2019. Zamestnanosť by pritom v tomto roku mala rásť až o 1,7 %. V budúcom roku by mal jej rast spomaliť na 1 %, následne by mala rásť o 1,1 % v roku 2018 a o 0,9 % v roku 2019. V samotnom roku 2016 by podľa odhadov ministerstva malo vzniknúť takmer 40 tisíc nových pracovných miest.

Pristúpili aj k revízii očakávanej inflácie. Spotrebiteľské ceny podľa národného indexu by totiž mali podľa aktuálnych odhadov klesnúť ešte aj v tomto roku o 0,3 %, kým v januári sa ešte počítalo s tým, že napokon v roku 2016 stúpnu o 0,2 %. Pre nasledujúce dva roky znížil rezort financií odhad rastu cien o 0,3 percentu­álneho bodu na 1,3 %, resp. 1,8 %. Následne v roku 2019 by mali ceny rásť už o 2,1 %. Tento vývoj však bude priať disponibilným príjmom. Reálne mzdy by totiž v tomto roku mali vzrásť až o 3,4 %, v budúcom roku o 3 % a v roku 2018 o 2,7 %.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP