Britský automobilový priemysel varoval pred odchodom z EÚ

Pred odchodom Británie z Európskej únie v pondelok varovalo britské Združenie výrobcov a predajcov motorových vozidiel (SMMT) a proti takzvanému brexitu sa vyslovili aj šéfovia niektorých britských automobiliek a výrobcov súčiastok.

21.06.2016 09:18
debata (17)

Podľa nich by odchod z EÚ zvýšil výrobné náklady a ohrozil pracovné miesta. Predstavitelia kampane za odchod z EÚ na to podľa BBC povedali, že vystúpenie z únie automobilovému priemyslu vďaka rozšíreniu exportných možností pomôže.

„Zotrvanie umožní Británii udržať si vplyv, na ktorom závisí britský unikátny a úspešný automobilový sektor,“ uviedol šéf SMMT Mike Hawes. Podporu pre výzvu SMMT vyjadrili šéfovia britských pobočiek japonskej Toyoty a nemeckej BMW aj domáce automobilky Vauxhall a Jaguar Land Rover. Pridali sa tiež predstavitelia výrobcov komponentov GKN a Magal Engineering. Zotrvanie Británie v EÚ už v ankete zverejnenej začiatkom marca podporilo 77 percent členov SMMT.

„Sme súčasťou plne integrovanej európskej spoločnosti a ťažíme z voľného pohybu tovaru a ľudí. Sme presvedčení, že nebyť súčasťou EÚ bude pre naše podnikanie aj pre tento sektor ako celok nežiaduce,“ citovala BBC predsedu správnej rady Vauxhallu Roryho Harveyho. Vauxhall je súčasťou európskej divízie americkej skupiny General Motors.

Výkonný šéf kampane Vote Leave, ktorá sa usiluje o odchod z EÚ, tvrdenia o poškodení automobilového priemyslu vystúpením z únie odmietol. „Vieme, že britský vývoz automobilov smeruje čoraz viac do zvyšku sveta, nie do EÚ. Rozhodnutie pre odchod by tak tento priemysel posilnilo, pretože by sme mohli podpisovať dohody o voľnom obchode s rozvíjajúcimi sa trhovými ekonomikami – čo je niečo, čo nám teraz EÚ zakazuje,“ povedal šéf Vote Leave Matthew Elliott.

Proti odchodu z EÚ v pondelok otvoreným listom brojil aj známy podnikateľ a dlhodobý zástanca únie Richard Branson, ktorý v prípade štvrtkového hlasovania pre brexit varoval pred „katastrofou pre Britániu“ a „devastujúci dopad“ na britskú prosperitu. Svojich zamestnancov aj o potrebe zostať v EÚ presviedčal šéf nápojového koncernu Diagego Ivan Menezes.

Šéf podnikateľskej rady kampane Vote Leave ale tvrdí, že Británii bude mimo EÚ lepšie. „Jednotný trh (EÚ) nie je žiadna nirvána, je to prelud. Je to jednotný trh ochranárskej zóny,“ povedal John Longworth, ktorý bol tento rok za verejné vyjadrenie podpory pre odchod z EÚ nútený odísť z čela Britskej obchodnej komory.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit