Brexit by poškodil úspory v II. pilieri

Majetok investovaný v akciovej časti II. piliera by sa mohol stenčiť po prípadnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

21.06.2016 07:00
debata (24)

Odborník jednej zo šiestich dôchodkových správcovských spoločností nevylučuje jednorazové prepady hodnoty akcií o viac ako 10 percent. V takom prípade majetok v hodnote 10-tisíc eur okamžite klesol na 9-tisíc eur. O osude Veľkej Británie vo vzťahu k EÚ rozhodujú Briti už vo štvrtkovom referende.

„Pokiaľ Británia v únii zotrvá, pôjde o pozitívny efekt a akcie stúpnu, pretože investori sa zbavia neistoty. Ak sa rozhodnú pre odchod, trhy zasiahne vlna neistoty a v bezprostrednej reakcii poklesnú. Európska centrálna banka a Bank of England by však trhom dodávali likviditu, aby situáciu upokojili. Nie je však vylúčené, že by akcie poklesli o 10 percent, prípadne viac percent. Menej ovplyvnené by boli americké akciové trhy, hoci aj v tomto prípade by sa prejavila do určitej miery nervozita,“ povedal Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícii DSS Poštovej banky.

Dôchodkové správcovské spoločnosti napriek existencii veľkého rizika neodporúčajú ľuďom presun peňazí do bezpečných garantovaných fondov. Pri investovaní v dĺžke 30 rokov akciové a indexové fondy bez problémov doženú straty spôsobené odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. Na druhej strane presunom peňazí do bezpečných garantovaných fondov ľudia riskujú len stratu vo výnose pár percent v prípade, ak Veľká Británia nakoniec ostane v Európskej únii. Výhodnosť presunu preto dôchodkové správcovské spoločnosti úplne nezatracujú.

„Ak sú sporitelia presvedčení o svojich schopnostiach presne odhadnúť začiatok a potom aj koniec neistých časov, tak to pre nich bude určite výhodné. Skúsenosti a história však hovoria skôr o opaku. Preto ľuďom odporúčame zvoliť si také rozloženie svojich úspor medzi garantovaný a negarantovaný fond, ktoré zodpovedá ich veku, výške úspor a rizikovému profilu a takto zvolené rozloženie držať dlhodobo,“ uviedol Miro Kotov, investičný manažér Allianz – Slovenská d.¤s.¤s.

V druhom pilieri má 1,5 milióna Slovákov investovaných 6,6 miliardy eur. Väčšina peňazí, takmer 5,6 miliardy eur, je investovaná v bezpečných garantovaných dôchodkových fondoch. V nich musia dôchodkové správcovské spoločnosti prípadné straty dorovnávať ľuďom z vlastných peňazí. Výsledkom je bezpečné investovanie s ročnými výnosmi v rozmedzí od 1,42 takmer do 3,78 percenta. Akciové a hlavne indexové fondy v minulosti ľuďom ponúkali ročné výnosy od 10 do 20 percent za rok. V súčasných neistých časoch sa im však príliš nedarí a ročné výnosy sa pohybujú od 0,67 do mínus 15,2 percenta. V akciových a indexových fondoch si všetky prípadné straty platia z vlastných peňazí a vysoké výnosy sú tak v praxi kompenzované rizikom obrovských strát.

Európsku úniu doteraz nikdy v jej histórii neopusti žiaden jej člen. Prípadná panika tak spolu s akciami môže zasiahnuť aj dlhopisy.

„Pôjde najmä o dlhopisy krajín a spoločností s horšou kreditnou štruktúrou nižším ratingom, ktorý sa však stále môže nachádzať v investičnom pásme, čo je povolené pásmo pre dôchodkové fondy. Nie je preto s určitosťou možné povedať, že dlhopisové fondy budú voči negatívnym dôsledkom brexitu úplne imúnne,“ uviedol Martin Lenk, portfólio manažér VÚB Generali.

Práve pre vysokú istotu vrátenia požičaných peňazí sú dnes investori ochotní platiť za 10-ročné nemecké dlhopisy záporné úroky. „Zdravý rozum hovorí, že v neistých časoch je mať lepšie alokované zdroje v menej volatilných a defenzívnych aktívach, no ekonomický dosah brexitu môže mať negatívny dosah aj na takéto aktíva, keďže trh v takýchto prípadoch zvykne reagovať v panike a vytvárať určitý typ reťazovej reakcie,“ uzavrel Lenk.

V každom prípade v garantovaných dôchodkových fondoch musia dôchodkové správcovské spoločnosti nahradiť ľuďom prípadné dlhodobé straty.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #Brexit