Obavy z brexitu zdražujú zlato

Neistota na svetových trhoch pred štvrtkovým referendom o budúcnosti Británie v Európskej únii zvyšuje záujem o zlato.

20.06.2016 09:47
debata (9)

Cena kovu sa v minulých dňoch vyšplhala na zhruba 1300 dolárov za trojskú uncu (oz; 31,1 gramu), čo je najvyššia úroveň za takmer dva roky. Takzvané hedgeové fondy, určené prevažne pre bohatších investorov, teraz stavajú na to, že cena sa bude zvyšovať aj naďalej.

Údaje americkej Komisie pre obchodovanie termínových kontraktov na komodity (CFTC) ukázali, že počas týždňa do minulého utorka zvýšili manažéri fondov stávky na rast cien zlata o 29 percent. Počet týchto kontraktov bol druhý najvyšší v histórii a veľa nechýbalo, aby dosiahol rekord z augusta 2011. O mesiac neskôr sa vtedy cena zlata vyšplhala na rekordných viac ako 1923 dolárov za trojskú uncu.

Ceny zlata sa zvyšujú už tri týždne za sebou, čo je najdlhšie takéto obdobie od februára. Pritom v máji ceny zlata klesali. Investori očakávali, že americká centrálna banka (Fed) znovu zvýši úrokové sadzby, a ich záujem o zlato klesol. Šéfka Fedu Janet Yellenová ale pred niekoľkými dňami povedala, že k rozhodnutiu ponechať sadzby bez zmeny prispela aj hrozba takzvaného brexitu, teda vystúpenie Británie z Európskej únie.

„Pravdepodobnosť rastu ceny zlata je vyššia ako pravdepodobnosť jej poklesu,“ upozornil hlavný analytik investičnej spoločnosti GoldMoney Josh Crumb, ktorý sa v kanceláriách firmy v Toronte podieľa na správe investícií za 1,7 miliardy USD. „Aby cena zlata klesla, museli by sa zvýšiť úrokové sadzby viac, než trh očakáva. A to je podľa mňa veľmi nepravdepodobný scenár,“ citovala ho agentúra Bloomberg.

Brexit by podľa Yellenovej mohol nepriaznivo ovplyvniť vyhliadky americkej ekonomiky. Kvôli tomu sa zvýšil záujem o drahé kovy, ktoré sú považované za bezpečné útočisko v časoch neistoty a za uchovávateľa hodnoty.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Brexit