Brexit zakýva librou i eurom, švajčiarsky frank môže posilniť

Ak sa Briti v nadchádzajúcom referende rozhodnú pre vystúpenie z Európskej únie, môže to mať sprostredkovane vplyv na euro a pravdepodobne by to viedlo k rastu kurzu švajčiarskeho franku.

19.06.2016 20:56
debata (8)

Povedal to v nedeľu šéf najväčšej švajčiarskej banky UBS Axel Weber. Bol by to podľa neho výsledok nevyhnutnost stanoviť v takej situácii novú víziu pre úniu.

„Keby Británia vystúpila (z EÚ), vyvstáva otázka, aké to bude mať dôsledky na ďalší rozvoj EÚ,“ uviedol Weber vo vysielaní švajčiarskej televízie SRF 1. V takom prípade by bolo potrebné navrhnúť novú stratégiu. „To bude mať vplyv na euro.“ poznamenal Weber, ktorý predtým pôsobil ako šéf nemeckej centrálnej banky.

Švajčiarsky frank je v Európe tradične považovaný za bezpečný prístav, tlak na rast jeho kurzu by sa tak mohol ešte zvýšiť, ak by sa euro a britská libra ocitli v problémoch, povedal Weber.

Referendum o ďalšom zotrvaní Británie v EÚ sa koná 23. júna. Britský minister financií George Osborne v nedeľu povedal, takzvaný brexit by poškodil hospodárstvo Británie zrejme viac, než uvádzali doterajšie vládne odhady. Ekonomická aktivita by podľa neho mohla klesnúť o viac ako päť alebo šesť percent, než hovoria súčasné prognózy.

Euro je silnejšie ako švajčiarsky frank, aktuálne sa predáva za zhruba 1,08 CHF. V posledných rokoch ale prešlo prudkými výkyvmi a frank bol prechodne aj silnejší.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Švajčiarsko #frank #Brexit