Fed úrokové sadzby nezmenil, zhoršil výhľad ekonomiky

Americká centrálna banka (Fed) v stredu podľa očakávania ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny v pásme 0,25 až 0,50 percenta.

16.06.2016 08:29
debata (2)

Zhoršila však odhad rastu americkej ekonomiky na tento aj budúci rok. Šéfka Fedu Janet Yellenová na tlačovej konferencii upozornila, že k rozhodnutiu ponechať sadzby bez zmeny prispela aj hrozba vystúpenia Británie z Európskej únie. Takzvaný brexit by podľa Yellenovej mohol ovplyvniť vyhliadky ekonomiky Spojených štátov.

Centrálna banka nesignalizovala, kedy siahne k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb. Podľa analytikov ale jej prognózy ponechávajú priestor na to, aby mohla základný úrok zvýšiť na júlovom zasadnutí. Fed uviedol, že „ekonomická aktivita bude mierne rásť a ukazovatele trhu práce sa budú zlepšovať“ aj pri postupnom zvyšovaní úrokov.

Väčšina vedúcich predstaviteľov Fedu naďalej očakáva, že banka v tomto roku zvýši sadzby dvakrát. Oproti marcovému zasadnutiu menového výboru sa ale výrazne zvýšil počet tých činiteľov Fedu, ktorí počítajú len s jedným zvýšením sadzieb.

Fed teraz predpokladá, že tempo hospodárskeho rastu v USA dosiahne v tohtoročnom i budúcom roku dve percentá. Predchádzajúca prognóza uvádzala, že ekonomika tento rok vykáže rast o 2,2 percenta a budúci rok o 2,1 percenta. Centrálna banka tiež naznačila, že v najbližších dvoch rokoch by mohla byť pri sprísňovaní menovej politiky menej dôrazná, ako doteraz predpokladala.

Fed vlani v decembri prvýkrát po takmer desiatich rokoch zvýšil základnú úrokovú sadzbu z minima nula až 0,25 percenta, na ktorom bol sedem rokov. Centrálna banka však začiatkom roka zaujala obozretnejší postoj, pretože spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky vyvolalo rozsiahle výkyvy na finančných trhoch.

Yellenová uviedla, že na ďalšie rozhodovanie Fedu bude mať vplyv výsledok referenda o zotrvaní Británie v EÚ, ktoré sa uskutoční 23. júna.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit