Malajzia zakázala prevádzku islamskej leteckej spoločnosti

Úrady Malajzie zakázali komerčnú prevádzku prvej domácej leteckej spoločnosti, ktorá pri letoch dodržiavala nariadenia islamu.

15.06.2016 09:21
debata (2)

Prepravca Rayani Air porušoval regulačné pravidlá pre bezpečnosť a správne firemné riadenie, a prišiel preto o povolenie prevádzkovať komerčné lety. Podľa britskej BBC to uviedol malajzijský úrad pre civilné letectvo.

Rayani Air začala liatať vlani v decembri na dvoch domácich linkách z Kuala Lumpuru. Využila tým rozšírené predstavy malajzijských moslimov, podľa ktorých boli dve veľké letecké katastrofy, ktoré vlani postihli spoločnosť Malaysia Airlines, dôsledkom „Alahovho hnevu“. V Malajzii sa k islamu hlási asi 60 percent z 30 miliónov obyvateľov.

Pred štartom sa posádka a cestujúci Rayani Air modlili. V lietadlách sa nepodával alkohol ani jedlá z bravčového a letušky boli oblečené podľa moslimských príkazov.

Úrad ale už pred tromi mesiacmi lety Rayani Air pozastavil kvôli podozreniu, že prepravca nedodržiava pravidlá pre prepravu cestujúcich. Počas tej doby úrad vykonal vo firme bezpečnostnú previerku, v ktorej Rayani neuspela. Firma podľa úradu „nemá finančné a manažérske schopnosti potrebné na pokračovanie v prevádzke ako komerčný prepravca“.

Rayani Air má dve lietadlá Boeing 737–400 s kapacitou po zhruba 180 cestujúcich, osem pilotov a 50 členov palubného personálu. Firma mala v pláne rozšíriť prepravu na ďalšie vnútroštátne lety a neskôr na lety do Mekky v Saudskej Arábii, hlavného pútnického miesta moslimov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Malajzia