Iné pravidlá pre malých a veľkých? Ministri financií EÚ sú znepokojení

Ministri financií Európskej únie sú znepokojení, že Európska komisia neuplatňuje spoločné rozpočtové pravidlá voči malým aj veľkým členským štátom rovnako.

14.06.2016 14:40
debata (3)

Vyhlásil to v utorok podľa agentúry Reuters holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. Podkopáva to podľa neho dôveru v tieto požiadavky.

Únijné pravidlá ukladajú štátom dvadsaťosmičky udržiavať deficit verejných financií pod tromi percentami hrubého domáceho produktu (HDP). Limitom pre štátny dlh je 60 percent HDP.

Komisia dala Španielsku a Portugalsku na jar ďalší čas pre prijatie štrukturálnych krokov, ktoré by tento rok a budúci rok týmto krajinám mali pomôcť znížiť ich rozpočtový deficit. Madrid a Lisabon tak zatiaľ unikli sankciám, ktoré za nedodržanie rozpočtových pravidiel potenciálne hrozia.

Trojpercentný limit presahuje tiež rozpočtový deficit Francúzska, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny. Tá na zníženie svojho nadmerného deficitu vlani dostala dva roky.

Dijsselbloem počas utorňajšieho vystúpenia v Európskom parlamente poukázal na prípady Francúzska, Portugalska a Španielska. Vyvolali podľa neho otázniky, pokiaľ ide o predvídateľnosť a objektívne uplatňovanie rozpočtových pravidiel.

„Počas rokovaní euroskupiny si uvedomujem, že ministri sú tým teraz trochu znepokojení,“ uviedol Holanďan, ktorý predsedá euroskupine zloženej z ministrov financií krajín s eurom predsedá.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v máji podľa agentúry AP vyhlásil, že pokiaľ ide o Francúzsko, pri pravidlách nazývaných Pakt stability a rastu je možná pružnosť, „pretože to je Francúzsko“.

Takáto vyjadrenia podľa Dijsselbloema „prispievajú k obave, ktorú majú predovšetkým malé členské štáty: totiž že s veľkými členskými štátmi sa zaobchádza inak“, uviedol tiež Holanďan.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Jeroen Dijsselbloem