RegioJet chce autobusové linky ako prípoj k svojim vlakom

Český súkromný dopravca RegioJet oprášil plán na zavedenie autobusových liniek na východnom Slovensku, ktoré by nadväzovali na jeho vlakové spoje.

14.06.2016 12:16
debata

Dopravca v utorok informoval, že požiadal o vydanie licencie na dve nové linky a že má záujem aj o ďalšie trasy. V minulosti sa RegioJet v súvislosti so získaním povolenia na prevádzku autobusových spojov dostal do sporu s úradmi.

„Chceme prepojiť mesta na východnom Slovenskom sa stanicami našich vlakov. Tie síce v súčasnosti jazdia do Kysaku či Košíc, ale pre cestujúcich, ktorí pokračujú ďalej na východné Slovensko, chceme zabezpečiť garantovaný prípoj od alebo k ich vlaku RegioJet,“ uviedol majiteľ dopravcu Radim Jančura.

Novými linkami by RegioJet chcel spojiť Kysak s Prešovom, ktoré je po Bratislave a Košiciach tretím najväčším mestom na Slovensku, ako aj Kysak sa Svidníkom. Plánuje aj ďalšie spoje do ďalších miest. Dohromady by tak ponúkol 20 nových autobusových spojov denne.

Zavedenie autobusových prípojov k svojim vlakom na východnom Slovenskom Regiojet plánoval už v minulosti. Proti vydaniu licencie sa vlani ale postavila samospráva a dopravca svoju žiadosť o získanie povolenia odvolal.

Komplikácie sprevádzali tiež udelenie licencie RegioJetu na autobusovú linku z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice, ktorú dopravca začal prevádzkovať vlani vo februári. Úrady najprv žiadosť dopravcu odmietli, čo vyústilo okrem iného do billboardovej kampane RegioJetu a do podania trestného oznámenia na primátora slovenského mesta Nitra. Vlani RegioJet začal voziť cestujúcich autobusmi zo slovenskej metropoly do Viedne.

Dopravca uviedol, že má záujem aj o ďalšie vyťaženie vnútroštátnej trasy na Slovensku, ako aj o medzinárodné linky. V priebehu niekoľkých rokov by sa podobne ako v Českej republike chcel aj na Slovensku stať dopravcom, ktorý spojí dôležité mestá. Od tohto kroku očakáva zvýšenie kvality cestovania a zlacnenie cestovného najmenej o tretinu.

RegioJet okrem autobusovej dopravy zabezpečuje na Slovensku tiež štátom dotovanú vlakovú dopravu na regionálnej trati z Bratislavy do Komárna na juhu krajiny a komerčnú prepravu cestujúcich medzi slovenskou metropolou a Košicami. Prevádzkuje tiež vlaky z Prahy do Košíc.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #RegioJet #autobusy