Podiel EÚ na zahraničnom obchode Británie klesol

Európska únia je ako celok zďaleka najväčším obchodným partnerom Veľkej Británie. Podiel EÚ na celkovom britskom zahraničnom obchode sa však v uplynulých desiatich rokoch znížil. Najvýznamnejším obchodným partnerom Británie v EÚ je Nemecko.

13.06.2016 15:27
debata (3)

V minulom roku vyviezla Británia do ostatných členských krajín EÚ tovar a služby v hodnote 223 miliárd libier. Podiel EÚ na celkovom exporte Británie tak vlani predstavoval necelých 44 percent, zatiaľ čo v roku 2005 dosahoval 52 percent, vyplýva z údajov britského štatistického ú­radu.

Britský export samotného tovaru bez zahrnutia služieb do EÚ v minulom roku klesol o osem percent na šesťročné minimum 134 miliárd libier. Vývoz britského tovaru mimo EÚ pritom stúpol o viac než dve percentá na 151 miliárd libier.

Najväčšia časť z britského exportu tovaru do EÚ vlani smerovala do Nemecka, za ktorým nasledovali Francúzsko a Holandsko. Británia do Nemecka podľa vládnych údajov vyváža predovšetkým fosílne palivá, strojárske zariadenia, automobily a automobilové súčiastky, lietadlá, elektrické zariadenia a farmaceutické výrobky. Väčším exportným trhom ako Nemecko sú pre Britániu v globálnom meradle iba Spojené štáty.

Hodnota dovozu tovaru a služieb z EÚ do Británie vlani dosiahla 291 miliárd libier, čo zodpovedalo približne 53 percentám celkového britského importu. V roku 2005 pritom tento podiel dosahoval takmer 57 percent. Najväčším únijným exportérom tovaru do Británie vlani bolo Nemecko nasledované Holandskom a Francúzskom.

Británia za minulý rok vykázala v obchodovaní s ostatnými členskými krajinami EÚ schodok 68 miliárd libier. V obchodovaní s krajinami mimo EÚ pritom dosiahla prebytok 31 miliárd libier. Celkový deficit britského zahraničného obchodu tak bol 37 miliárd libier.

Skutočnosť, že Británia nakupuje v iných členských krajinách EÚ viac tovaru, ako tieto krajiny nakupujú v Británii, podľa britských euroskeptikov ukazuje, že zvyšok Európy potrebuje Britániu viac, než naopak. Británia podporuje ekonomiku kontinentálnej Európy nákupom francúzskych vín, nemeckých automobilov, španielskej zeleniny či talianskeho oblečenia, napísal britský denník Daily Mail.

Ďalšie britský denník The Independent však upozorňuje, že britský export do EÚ zodpovedá približne 13 percentám hrubého domáceho produktu Británie, zatiaľ čo pre EÚ predstavuje vývoz do Británie iba tri percentá HDP. To podľa denníka znamená, že Británia potrebuje EÚ viac ako únia Britániu.

Britské ministerstvo financií odhaduje, že objem britského zahraničného obchodu by v dôsledku prípadného odchodu krajiny z Európskej únie mohol klesnúť o deväť až 24 percent, a to v závislosti na tom, na akom obchodnom vzťahu by sa Londýn s Bruselom následne dohodol. Briti budú o vystúpení z EÚ, teda o takzvanom brexite, rozhodovať v referende 23. júna.

„EÚ nefunguje. Eurozóna sa rúca, milióny ľudí sú bez práce a výkonnosť európskych ekonomík výrazne zaostáva. To znamená, že európske krajiny od nás kupujú menej tovaru, než kedykoľvek predtým, pretože viac obchodujeme so zvyškom sveta,“ uviedol minulý mesiac predák kampane za vystúpenie Británie z Európskej únie Matthew Elliott. „Ak zvolíme odchod z EÚ, budeme schopní získať späť kontrolu nad svojím obchodom a uzatvárať dohody s rastúcimi ekonomikami namiesto terajšieho spútania sa so zanikajúcimi ekonomikami Európy,“ dodal.

Zástancovia zotrvania Británie v EÚ však varujú pred vznikom obchodných bariér v prípade odchodu. Riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo nedávno vyhlásil, že prípadný odchod Británie z EÚ bude stáť britských spotrebiteľov deväť miliárd libier ročne kvôli dodatočným dovozným clám. Vývoz z Británie potom podľa neho bude zaťažený novými clami v zahraničí vo výške zhruba 5,5 miliardy libier.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit