Veľké firmy chcú, aby Británia zostala v EÚ

Veľké spoločnosti pôsobiace vo Veľkej Británii, domáce i zahraničné, majú prirodzený záujem na udržaní Británie v Európskej únii a niektoré z nich sa v minulých mesiacoch výslovne vyjadrili proti jej vystúpeniu.

13.06.2016 08:17
debata (15)

V prípade rozhodnutia o brexite v nadchádzajúcom referende sa obávajú vyšších európskych ciel na dovoz tovaru, dlhého obdobia neistoty a celkového zvýšenia obchodných nákladov. V Británii pôsobí množstvo zahraničných spoločností z Európy a ďalších oblastí sveta.

Globálne pôsobiace domáce i zahraničné firmy v Británii varujú najmä pred dopadom odchodu z EÚ na svoje investície a aktivity v krajine. Obávajú sa tiež zmien v regulačnom prostredí a toho, ako by brexit dopadol na voľný pohyb ich zamestnancov medzi kontinentom a Britániou. Briti budú v referende hlasovať 23. júna.

Veľkí varovali pred brexitom, malí lobovali za

Krajiny EÚ sa na celkovom objeme priamych zahraničných investícií v Británii podieľali predvlani 48 percentami, čo predstavovalo takmer pol bilióna libier. Z EÚ síce predvlani prišlo do Británie len 19 percent priamych investícií, za posledných desať rokov to ale bolo 44 percent, uvádzajú údaje britského štatistického ú­radu.

EÚ sa predvlani na investíciách britských firiem v zahraničí podieľala 40 percentami. Šéfovia dvoch stoviek veľkých britských korporácií vo februári spoločne varovali pred odchodom Británie z EÚ, niektorí z najväčších britských zamestnávateľov však tento list odmietli podpísať. Medzi nimi boli zástupcovia maloobchodných reťazcov na čele so spoločnosťou Tesco, ktorá má významné pozície aj v mnohých krajinách EÚ vrátane Slovenska.

V reakcii na list šéfov veľkých korporácií zverejnili vlastný list v prospech odchodu z EÚ predstavitelia dvoch stoviek malých firiem.

Firmy oslovujú svojich zamestnancov

Podľa februárového prieskumu nemeckej Bertelsmannovej nadácie medzi 800 podnikmi v Británii a v Nemecku považuje veľká časť týchto firiem odchod Británie za hrozbu. Podľa nich by priniesol nemeckej i britskej ekonomike veľké straty. Tretina firiem očakáva v prípade odchodu Británie z únie prepúšťanie a stiahnutie svojich pobočiek umiestnených na opačnej strane prielivu La Manche, ako je sídlo spoločnosti.

Európsky výrobca leteckej techniky Airbus varoval v apríli svojich 15 000 zamestnancov v Británii pred rizikami spojenými s možným odchodom krajiny z Európskej únie. Firma zamestnancov upozornila, že výsledok referenda by mohol mať vplyv na jej budúce investície v Británii. Airbus v Broughtone na severe Walesu vyrába krídla pre všetky svoje dopravné lietadlá a pri Bristole má zariadenie pre vývoj krídel a testy podvozkov.

Automobilky sú proti brexitu

Proti brexitu sa vyslovil najmä britský automobilový priemysel, ktorého väčšina je v cudzích rukách. Japonská Toyota, ktorá vlani v dvoch továrňach s celkom 3800 zamestnancami vyrobila viac ako desatinu z 1,6 milióna novo vyrobených osobných automobilov v krajine, uviedla, že zotrvanie Británie v EÚ by bolo pre ňu lepšie.

Na riziká spojené s prípadným vystúpením Británie z EÚ v marci upozornila svojich britských zamestnancov nemecká automobilka BMW. Tá v krajine vlastní značky Mini a Rolls-Royce a od roku 2000, kedy ich získala, tu investovala takmer dve miliardy libier. Zamestnáva tu vrátane predajcov a ďalších profesií 18 000 ľudí.

Americká automobilka Ford Motor a japonský Nissan oznámili, že v prípade vystúpenia z EÚ budú musieť prehodnotiť svoje britské aktivity. Ford má v Británii tri závody a asi 14 000 zamestnan­cov. Nissan má závod v severnom Anglicku a celkovo zamestnáva v Británii 8000 ľudí. Žiadna z automobiliek ale nepohrozila, že by v prípade brexitu z krajiny odišla.

„Keď sme pripravovali svoje plány a oznamovali investície, bolo to s plným vedomím toho, že bude referendum,“ povedal vlani v septembri Kevin Rose, člen vedenia výrobcu luxusných vozidiel Bentley, ktorý patrí do nemeckej skupiny Volkswagen.

Nemecký priemyselný koncern Siemens uviedol, že brexit by mohol znížiť príťažlivosť Británie pre investície. Firma teraz investuje 160 miliónov libier do výroby veterných generátorov v grófstve Yorkshire.

Na britskom maloobchodnom trhu v minulých rokoch razantne expandovali nemecké diskontné reťazce Aldi a Lidl. Spoločnosť Lidl minulý mesiac uviedla, že na jednotlivé výsledky referenda „pripravuje rozdielne scenáre“, dodala však, že jej aktivity v krajine žiadny z výsledkov neovplyvní. Lidl v novembri oznámil, že bude v Británii počas troch rokov investovať ďalších 1,5 miliardy libier, spoločnosť Aldi vo februári oznámila, že tento rok v krajine otvorí 80 nových predajní a vytvorí 5000 miest.

Banky presunú niektoré aktivity

Obmedzením aktivít v krajine po brexitu hrozia najmä svetové investičné banky, ktoré pôsobia v londýnskej City. Nemecká Deutsche Bank už vlani oznámila, že sa začala pripravovať na možný odchod Británie z Európskej únie vytvorením pracovnej skupiny, ktorá bude uvažovať o presune niektorých operácií do Nemecka alebo do iných krajín eurozóny. Deutsche Bank má v krajine asi 9000 zamestnancov.

Šéf regionálnej divízie americkej banky Citigroup Jim Cowles povedal, že medzi klientmi banky rastú obavy z toho, že po brexite nebudú môcť tak efektívne ako predtým využívať Britániu ako regionálne centrum pre európske obchody. Šéf poprednej americkej banky JPMorgan Chase minulý týždeň varoval, že po vystúpení z EÚ by mohla Británia stratiť pracovné miesta v investičnom bankovníctve. Časť miest možno bude banka nútená presunúť na európsky kontinent, povedal šéf banky Jamie Dimon.

Španielska banka Santander, ktorá pôsobí na britskom trhu pre drobných klientov, minulý mesiac uviedla, že v krajine v každom prípade zostane. „Británia je naším najdôležitejším trhom, máme tu toho veľa v hre,“ uviedla predsedníčka správnej rady banky Ana Botínová.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit