Slovensko.digital: Informatizáciu Slovenska treba reštartovať činmi

Na reštart informatizácie potrebuje Slovensko záväzky pretaviť do činov. Uviedli to vo svojom stanovisku odborníci z platformy Slovensko.digital.

12.06.2016 20:00
debata

V novembri 2015 predniesol prezident SR Andrej Kiska na kongrese ITAPA kritický prejav o stave štátneho IT. Upozorňoval na malý prínos informatizácie pre občana, podozrenia z korupcie a nedostatok politického záväzku tento problém riešiť. Sedem mesiacov po prezidentovom prejave sa konala ďalšia konferencia ITAPA. „Myslíme si, že je správny čas bilancovať takpovediac prvý polčas. Od prezidentovho prejavu sme zaznamenali pozitívne zmeny, ale na reštart to ešte nestačí,“ povedal na kongrese ITAPA Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Odborníci oceňujú politický záväzok podpredsedu vlády Pellegriniho, ktorý predstavil na konferencii ITAPA aj vznik centrálneho úradu na riadenie informatizácie. „Nový úrad je správna forma. Teraz ju však treba urýchlene naplniť obsahom. Tak ako pri reštarte počítača sa nič nezmení, ak najprv nenahráte aktualizácie, tak aj informatizácia potrebuje najprv zásadné zmeny a až potom môže prísť reštart,“ priblížil Hargaš.

Novému úradu odborníci navrhli dvadsať konkrétnych opatrení na zlepšenie. „Sme radi, že viacero z našich návrhov sa objavilo v prejave pána podpredsedu vlády. Sme pripravení rokovať s novým úradom, aby sa prednesené záväzky urýchlene dostali do praxe,“ povedal Hargaš.

Zároveň upozorňujú, že oblasti ako pravidlá pre nákup IT projektov, alebo odstránenie podozrení z korupcie, budú potrebovať jasnejšie záväzky. Navrhujú napríklad povinné zverejňovanie dodávateľov projektov aj ich partnerov, aby sa odstránili podozrenia z kartelových dohôd na trhu.

Predložené opatrenia navrhujú zapracovať do Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy, ktorá sa bude schvaľovať koncom júla. “Tento dokument usmerní informatizáciu na ďalších štyri až šesť rokov a je dostatočne detailný na to, aby sa v ňom objavili konkrétne záväzky," dodal Hargaš.

Zástupcovia Slovensko.Digital tiež na kongrese ITAPA informovali, že v najbližšom čase predstavia vlastnú metodiku, akou budú aj v spolupráci so širšou IT komunitou hodnotiť nové projekty informatizácie. Vychádza z opatrení, ktoré presadzujú, a bude upozorňovať na problémové oblasti v projektoch. “Veríme tiež, že úradníci tak budú mať jasnejšiu predstavu o tom, ako pripravovať kvalitnejšie projekty a moderné elektronické služby do budúcnosti," dodal Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #e-Government