Pre farmárske eurofondy padajú úradnícke hlavy

Už dvaja vysokí úradníci, ktorí zodpovedali na ministerstve pôdohospodárstva za eurofondy, prišli o svoju stoličku. Po odvolaní generálneho riaditeľa Národného a poľnohospodárskeho a potravinového centra žiada ministerka pôdohospodárstva zo Slovenskej národnej strany Gabriela Matečná (nominantka SNS) ukončenie pracovného pomeru aj s výkonným riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

10.06.2016 13:30
kravy, chov, dojenie, Foto:
Európska únia v minulom roku prispela sumou 250,21 eura na chov jednej dojnej kravy, a len 19,09 eura dostali farmári za chov jednej ovce či kozy.
debata (2)

Zostavenie koaličnej vlády v rezorte pôdohospodárstva otriaslo významnými funkciami spoluzodpovednými len v tomto roku za rozdelenie 400 miliónov eur.

„Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná dala pokyn generálnemu riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry na ukončenie pracovného pomeru s výkonným riaditeľom PPA Ľubomírom Partikom z dôvodu nespokojnosti s jeho fungovaním v platobnej agentúre v minulosti,“ povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. Pôdohospodárska platobná agentúra v praxi zodpovedá za prideľovanie priamej a projektovej podpory.

Na priamu podporu majú farmári automatický nárok, ak obhospodarujú pôdu veľkosti jedného hektára. Napríklad mladý poľnohospodár mohol za rok 2015 získať až 2 108,72 eura, ak obhospodaroval pôdu veľkosti osem hektárov. Ďalších 6¤901,52 eura automaticky dostal, ak na pôde pestoval najviac dotované rajčiaky. Európska únia v tomto prípade podporila pestovanie rajčiakov na Slovensku sumou 9 010,24. Medzi top podporované plodiny patrí aj chmeľ, ktorý v roku 2015 čerpal dotáciu na jeden hektár vo výške 605,46 eura, a cukrová repka s 369,80 eura na jeden hektár. Európska únia v minulom roku tiež prispela sumou 250,21 eura na chov jednej dojnej kravy a len 19,09 eura dostali farmári za chov jednej ovce či kozy.

„V praxi sú poľnohospodári viac-menej spokojní s priamymi platbami, na ktoré majú automatický nárok. Ťažkosti sú hlavne pri žiadostiach o projektové podpory,“ povedal Miroslav Lopata, konateľ spoločnosti Premier Consulting. Projektová podpora je tiež vyplácaná z európskych peňazí, ale financie nie sú prideľované na základe pôdy, ale od úspešnosti projektu v ministerstvom pôdohospodárstva vyhlásenej výzve. Napríklad roľníci hospodáriaci mimo Bratislavského kraja do konca októbra minulého roka mohli požiadať o dotáciu vo výške dva milióny eur. Získané peniaze následne mohli použiť na zvyšovanie svojej konkurencieschop­nosti v podobe nákupu nových budov a investícií do geotermálnych vrtov.

Vážne hrozí, že poľnohospodári prídu o 1,4 miliardy eur z eurofondov.
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Družstvá nachádzajúce sa v Bratislavskom kraji mali v tejto výzve okresanú maximálnu výšku dotácie na 1,5 milióna eur. Ďalšia eurofondová výzva končiaca sa v polovici júla 2015 umožňovala poľnohospodárom získať od 10-tisíc do 900-tisíc eur na nákup kombajnov, nakladačov, kŕmnych vozov a fekálnych vozidiel.

„Problém je v tom, že poľnohospodári nevedia dopredu, kedy budú výzvy vyhlásené. Ak už aj vyhlásia pre nich zaujímavú výzvu, peniaze dosť často nestačia pre všetky dobré projekty a úspešní žiadatelia nemajú stopercentnú istotu, kedy presne dostanú peniaze. V takto nastavenom prostredí sa podnikateľom veľmi ťažko robia finančné plány,“ priblížil Lopata.

Platobná agentúra má totiž na základe zmlúv väčšinou povinnosť zaslať úspešným žiadateľom peniaze do štyri a pol mesiaca. „Zároveň je v zmluvách spomenutá aj mimoriadna udalosť, po ktorej vyhlásení sa vyplatenie peňazí môže posunúť aj na 10 mesiacov. To už v praxi robí farmárom riadne starosti v plánovaných rozpočtoch,“ dodal Lopata. Ministerstvo pôdohospodárstva od výmeny vysokých štátnych úradníkov očakáva zlepšenie čerpania eurofondov.

Podľa Matečnej jej predchodca Ľubomír Jahnátek (Smer) vážne ohrozil vyplácanie eurofondov pre slovenských farmárov. „Nekompetentnou prípravou systému geopriestorového formulára žiadosti (GSAA) na poskytovanie prostriedkov zo zdrojov Európskej únie vážne hrozí, že poľnohospodári prídu o 1,4 miliardy eur z eurofondov. Z tohto dôvodu s okamžitou platnosťou odvolávam generálneho riaditeľa Národného a poľnohospodárskeho a potravinového centra (NPPC), ktoré zabezpečovalo tento systém,“ uviedla Matečná na tlačovej konferencií koncom mája 2015.

Európska komisia totiž už do konca roka 2016 vyžaduje od Slovenska plne funkčný elektronický systém podávania žiadosti na vyplácanie peňazí z eurofondov. V ňom by si farmári jednoducho mali označiť svoju parcelu a následne im počítačový systém automaticky vygeneruje výšku príspevku v elektronickom formulári, ktorý odošlú na ministerstvo pôdohospodárstva. Pre nefunkčnosť IT systému však farmári stále posielajú na ministerstvo papierové žiadosti, a tam ich úradníci ručne prepisujú do elektronickej podoby. Jedine takto dokáže Slovensko splniť požiadavku online komunikácie s Bruselom. Predchádzajúci minister pôdohospodárstva považuje súčasné výčitky za zveličené a odmieta možnosť prepadnutia peňazí určených pre slovenských farmárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #ministerstvo pôdohospodárstva #Gabriela Matečná