Svet sa stal rizikovejším, varujú lídri svetových firiem

Svet sa stal pre firmy za posledné tri roky rizikovejším miestom. V novej štúdii auditorskej a poradenskej siete BDO vyslovilo tento názor 87 percent zástupcov vrcholového vedenia firiem zo 44 krajín sveta.

09.06.2016 20:53
debata (2)

Za najväčšie súčasné hrozby považujú rastúcu konkurenciu (56 percent), spomalenie ekonomiky (43 percent) a vynútené prerušenie podnikateľskej činnosti (42 percent).

Štúdia skúmala vnímanie rizík pohľadom 500 členov vedenia spoločností zo všetkých hlavných priemyselných odvetví. Drvivá väčšina z nich sa zhodla, že riziká ohrozujúce ich biznis zosilneli, a to najmä za posledný rok, keď tento vývoj potvrdilo 100 percent oslovených firiem.

„Svet sa stáva nebezpečnejším miestom, čo umocňuje súčasná úroveň ekonomickej a politickej neistoty. Podniky čelia rizikám v mnohých rôznych podobách, technologickým, politickým, ekonomickým, klimatickým a celému radu ďalších,“ komentoval prieskum partner a vedúci oddelenia riadenia rizík a konzultačných služieb v BDO UK Nigel Burbidge.

Samotné technológie sú firmami vnímané rozporuplne. Internet vecí, takzvané big dáta a pokročilá analytika umožňujú v mnohých sektoroch vznik nových firiem a rast tých terajších. Nové technológie so sebou na druhej strane prinášajú aj veľké riziká, ktoré podľa firiem sú v kybernetickej zodpovednosti či zlyhávaní inovácií.

Riziko spomalenia ekonomiky je najsilnejšie medzi zástupcami firiem z regiónu EMEA (Európa, Stredný východ, Afrika). Polovica z týchto spoločností za druhé najväčšie riziko označuje trhové zmeny, čo je v porovnaní s Áziou a predovšetkým Amerikou výrazne viac. Tento fakt je zapríčinený predovšetkým neistou budúcnosťou EÚ a vyhliadkami na možný odchod Grécka a Veľkej Británie z únie, čo by ovplyvnilo biznis nielen európskych firiem.

Neistota spoločností napríklad v susednom Česku nepramení len z obáv o budúcnosť EÚ, z globálnych rizík možno uviesť aj chladnúci rast čínskej ekonomiky. „Podnikatelia vnímajú riziko možného zníženia dopytu tak po českých výrobkoch, ako aj napríklad po nemeckej produkcii, kde sme najmä v automobilovom priemysle významnými subdodávateľmi,“ uviedol Lukáš Hendrych z BDO.

Hoci obavy z núteného prerušenia prevádzky či podnikateľskej činnosti patrili vždy medzi značné riziká, v posledných rokoch sa predovšetkým zmenili príčiny. Zatiaľ čo v minulosti boli pôvodcami takmer vždy prírodné katastrofy, dnes je príčin oveľa viac, a nie všetky súvisia so škodami na majetku. Z tých hlavných ide o teroristické hrozby, počítačové útoky, zlyhanie informačného systému a pandémie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy