Nálada investorov v eurozóne je najlepšia od začiatku roka

Nálada investorov v eurozóne sa v júni dostala na najlepšiu úroveň od začiatku roka, čo sa považuje za znak toho, že sa investori zbavili obáv o globálnu ekonomiku.

06.06.2016 15:42
debata

Index nálady analytikov a investorov v eurozóne, ktorý zostavuje výskumná agentúra Sentix, posilnil na 9,9 bodu z májových 6,2 bodu. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že index stúpne menej výrazne, a to na 7 bodov.

Podľa agentúry Sentix investorov povzbudili nedávne dobré ekonomické údaje z eurozóny. Zlepšenie situácie v nových trhových ekonomikách a stabilizácia cien ropy dôveru medzi investormi tiež zväčšili. Podindex terajších podmienok v eurozóne sa zlepšil na 9,8 bodu z májových 7 bodov a podindex očakávaní posilnil na 10 bodov z minulomesačnej úrovne 5,5 bodu.

Index nálady investorov a analytikov, ktorý Sentix zostavuje pre Nemecko, sa v júni vyšplhal na 20,7 bodu z májových 18,3 bodu. Index nálady pre USA sa zlepšil na 17 bodov z májovej úrovne 10,8 bodu, čo sa považuje za odzrkadlenie vnímania, že spomaľovanie americkej ekonomiky sa končí.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna