Elektrina zlacnela, odštartoval to štátny SPP

Ceny elektriny sa pre slovenské domácnosti začínajú znižovať. Denník Pravda už informoval, že elektrina na burzách zlacnela a čaká sa, kto z predajcov na to zareaguje ako prvý.

01.06.2016 06:00
debata (1)

Túto úlohu naplnil od 1. júna štátny Slovenský plynárenský priemysel, ktorý popri plyne predáva pre vyše 100-tisíc zákazníkov aj elektrinu. SPP znížil svoje celkové ceny elektriny asi o 11 percent. Na samotnú komoditu dal zľavu až 30 percent, ale vzhľadom na podiel distribúcie a regulovaných poplatkov je výsledné zníženie pre ľudí miernejšie.

Ostatní predajcovia avizovali pokles cien od januára 2017, je však možné, že po kroku SPP sa aj oni poponáhľajú. V opačnom prípade nemusia byť konkurencieschopní. Ak si domácnosť v 3-izbovom byte od štátnych plynárov objedná aj elektrinu, zľavnená kilowatthodina ju po novom vyjde na 0,103 eura. Konkurenti majú cenu od 0,115 do 0,124 eura za kWh. Znamená to, že spomínaná domácnosť zaplatí za elektrinu od SPP za rok 318 eur a u konkurentov by mala účet vyšší o 30 až 70 eur ročne.

Na zlacnenie energií tlačí regulačný úrad. Ten v polovici marca začal na svojej stránke zverejňovať vývoj cien elektriny a plynu na burzách, aby odberatelia videli aktuálnu situáciu. V prípade plynu žiaden dodávateľ cenu na jar neznížil, a tak regulátor otvoril vlastné cenové konanie. Výsledkom by mal byť pokles cien plynu pre domácnosti od leta.

Ďalšie inofrmácie nájdete v tlačenom vydaní denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #elektrina