Fitch posunula Maďarsko späť do investičného pásma

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-.

21.05.2016 08:00
debata

Maďarský rating sa tak prvýkrát od roku 2012 vrátil zo špekulatívneho do investičného pásma. Fitch poukázala okrem iného na vysoké prebytky bežného účtu maďarskej platobnej bilancie, klesajúcu zadlženosť a silný prílev peňazí z Európskej únie.

Agentúra predpokladá, že štátny dlh Maďarska sa do roku 2017 zníži na 73,2 percenta hrubého domáceho produktu zo 75,3 percenta v závere minulého roka. „Prísnejšia rozpočtová politika je spojená s postupným poklesom vládneho dlhu z vysokej úrovne,“ uviedla Fitch.

Návrat ratingovej známky do investičného pásma je podľa agentúry Reuters vnímaný ako víťazstvo maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa často dostáva do sporov s Európskou úniou v dôsledku svojej neortodoxnej politiky zahŕňajúcej napríklad vysoké zdanenie bankového sektora.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Krajiny s vysokým ratingom si tak spravidla môžu požičiavať peniaze za nízky úrok. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fitch #Maďarsko #ratings