Daniari majú byť milší na poctivých podnikateľov

Ministerstvo financií pripravuje opatrenia, ktoré by mali pomôcť zlepšiť vzťah finančnej správy a podnikateľov.

19.05.2016 17:03
debata (16)

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je totiž potrebné popri opatreniach na zlepšovanie výberu daní zlepšovať aj prístup k poctivým daňovníkom.

"Absolútne si uvedomujem, že väčšinu HDP a zamestnanosti tvorí súkromný sektor, to je proste fakt. Vzťah občana, ktorý je aj zamestnávateľom a platiteľom daní voči štátu, je zrkadlom toho, ako sa správa štát k svojim občanom. Myslím, že tento kruh musíme preťať a budem sa ho snažiť preťať s ľuďmi na finančnej správe,“ povedal Kažimír na štvrtkovom fóre HN Clubu.

Jedným z týchto opatrení má byť podľa Kažimíra napríklad platenie úrokov pri nadmerných odpočtoch, ak sa skúma ich pôvod. Ďalším krokom má byť hodnotenie daňovníkov. "Ak je niekto daňovo spoľahlivý a plní svoje povinnosti, takých je väčšina, tak by k nim mal daňový úrad pristupovať inak. Toto sú trendy, v ktorých chceme pokračovať. Sľubujeme si od toho lepší dobrovoľný výber daní, čo je prirodzená súčasť všetkých systémov výberu príjmov štátu vo všetkých krajinách,“ dodal Kažimír.

Konkrétne črty týchto opatrení však minister zatiaľ neuvádza. Pravdou však je, že o ratingoch či indexe spoľahlivosti daňovníkov sa hovorilo už vlani. Ministerstvo financií pôvodne plánovalo zaviesť verejný daňový rating, neskôr však preferovalo index daňovej, colnej a odvodovej spoľahlivosti, ktorý by bol používaný len na interné účely finančnej správy.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa