V zozname daňových dlžníkov budú nedoplatky od 170 eur

Daňovníci, ktorí majú menšie dlžoby voči daňovým úradom, sa už onedlho môžu ocitnúť na zozname daňových dlžníkov.

19.05.2016 13:48
debata (6)

Upozorňuje na to finančná správa. Podľa novej legislatívy bude totiž zoznam dlžníkov zverejňovať na mesačnej báze a objavia sa na ňom aj dlžníci, ktorých výška daňových nedoplatkov presiahla už 170 eur.

Doteraz boli v zozname daňových dlžníkov uvádzaní iba daňovníci, ktorých úhrnná výška daňových nedoplatkov presiahla u fyzických osôb 17 000 eur a u právnických osôb 170 000 eur a nezaniklo právo na ich vymáhanie. Finančná správa pritom tento zoznam zverejňovala iba raz ročne podľa stavu ku koncu roka s povinnosťou zverejniť ho do polovice nasledujúceho roka.

Podľa novely, ktorá je účinná od 1. mája tohto roku, bude však finančná správa zoznam daňových dlžníkov aktualizovať raz mesačne a na zozname budú aj dlžníci, ktorých nedoplatky sú vyššie ako spomínaných 170 eur. Rozhodujúci bude stav k poslednému dňu kalendárneho mesiaca a aktualizované zoznamy budú zverejňované vždy do konca nasledujúceho mesiaca. Prvý zoznam podľa nových pravidiel za mesiac máj teda finančná správa zverejní do 30. júna 2016. Daňovníci, ktorí sa chcú vyhnúť tomu, aby sa v ňom ocitli, tak musia svoje nedoplatky nad 170 eur uhradiť najneskôr do konca mája.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane