Matečná žiada Brusel o odškodnenie za mrazy

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná spolu s ministrami pôdohospodárstva visegrádskych krajín a Rakúska, Bulharska, Rumunska a Slovinska v utorok rokovala s Európskou komisiou o škodách pestovateľov na úrode, ktoré v jednotlivých krajinách spôsobili nedávne extrémne mrazy.

18.05.2016 14:57
debata (1)

"Komisariát, ktorý zastupoval komisár Hogan (eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan – pozn. red.), prisľúbil bilaterálne rokovania na túto tému, takže možno tam svitá na lepšie časy. Je možné, že tieto jednotlivé členské krajiny, ktoré boli zastihnuté touto katastrofou, sa doznajú nejakých finančných náhrad,“ uviedla Matečná po stredajšom rokovaní vlády.

Ako dodala šéfka agrorezortu, takéto riešenie je však len v rovine možností, komisia jednoznačný prísľub nedala. "Už len to, že komisariát sa tým bude zaoberať, je dosť veľká vec,“ konštatovala. "Potrebujeme spoločné opatrenia na úrovni EÚ a nie opatrenia na národnej úrovni, ktoré by mohli viesť v dlhodobom horizonte k obnove národných poľnohospodárskych politík,“ dodala ministerka Matečná.

Ako na svojej webovej stránke informovalo Ministerstvo zahraničných vecí SR, ministri jednotlivých krajín na rokovaniach tiež požiadali komisiu o zavedenie dočasnej cielenej finančnej podpory pre výrobcov v sektore živočíšnej výroby. Úroveň finančnej pomoci by mala byť minimálne taká, ako bola mimoriadna vlaňajšia pomoc. Ministri tak reagovali na súčasnú kritickú situáciu v sektore mlieka a bravčového mäsa, kde boli po dlhú dobu nákupné ceny nižšie ako výrobné náklady a výrobcovia uvažujú o odchode z odvetvia.

Ministri tiež požiadali komisiu o dočasné upravenie intervenčných cien za stanovené množstvo oprávnených výrobkov v sektore mlieka a mliečnych výrobkov. "Pozitívne na tomto stretnutí bolo, že komisár Hogan vypočul všetky dotknuté členské krajiny. Toto je veľmi významný odkaz zo strany komisie,“ uviedla Matečná. Taktiež na komisiu apelovali, aby vyvinula maximálne úsilie na podporu vývozu poľnohospodárskych produktov z EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #mráz