USA prudko zvýšili clo na čínsku oceľ na 552 %

Spojené štáty rozhodli o uvalení finálneho dovozného cla na čínsku za studena valcovanú plochú oceľ vo výške 522 percent.

18.05.2016 09:30
debata (46)

Američania dospeli k záveru, že tieto produkty sú predávané na americkom trhu pod nákladmi a získali nepoctivé dotácie. Oznámilo to v noci na stredu americké ministerstvo obchodu.

USA vlani doviezli plochú oceľ valcovanú za studena v celkovej výške 272,3 milióna USD. Táto oceľ sa primárne používa pri výrobe automobilových karosérií, spotrebičov, lodných kontajnerov a v stavebníctve. Hodnota dovozu je síce relatívne malá, avšak oceľ je veľmi citlivou témou pre americké a európske firmy pre nadprodukciu v odvetví. Na príliv lacej ocele z Číny sa sťažujú aj firmy na Slovensku.

Rozhodnutie prichádza v čase stupňujúceho sa obchodného napätia medzi USA a Čínou, najmä v oceliarskom sektore. Firmy z USA aj Európy vyhlasujú, že Čína deformuje svetové ceny, pretože kvôli spomaľovaniu dopytu na domácom trhu sa snaží predať svoju nadprodukciu v zahraničí za dumpingové ceny.

Pôvodný sťažnosť bola podaná v júli 2015 veľkými americkými producentmi United States Steel, AK Steel Corp., ArcelorMittal USA, Nucor Corp a Steel Dynamics Inc. Producenti tvrdia, že museli v USA za posledný rok prepustiť 12 000 zamestnan­cov.

Ministerstvo tiež uložilo finálne antidumpingové clo na japonskú oceľ valcovanú za studena vo výške 71,35 percenta. Potvrdilo tak predbežné rozhodnutie. Dovoz tejto ocele z Japonska do USA vlani predstavoval 138,6 milióna USD.

Americká spoločnosť U.S. Steel sa tiež v inom prípade snaží zastaviť všetok dovoz od najväčších výrobcov ocele z Číny. V sťažnosti u americkej Komisie pre medzinárodný obchod (ITC) vyzvala na prešetrenie desiatok čínskych výrobcov a ich distribútorov pre podozrenie z dohody o stanovovaní cien, krádeže obchodných tajomstiev a obchádzanie obchodných povinností falošným značením.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #oceľ