Ceny ropy sa priblížili k 50 dolárom

Svetové ceny ropy sa v utorok vyhupli na maximá za viac ako pol roka a priblížili sa k hranici 50 dolárov za barel. Trh podporuje opätovné šírenie lesných požiarov v Kanade a tiež očakávania ďalšieho poklesu zásob v USA.

17.05.2016 22:27
debata (51)

Severomorská ropa Brent okolo 17:00 SELČ pridávala takmer jedno percento na 49,40 dolára za barel, predtým sa vyhupla až na sedemmesačné maximum 49,47 USD. Americká ľahká ropa WTI pripisovala tiež takmer jedno percento a nachádzala sa na 48,20 USD. Počas dňa sa dostala až na šesťmesačný vrchol 48,42 USD.

Prevádzkovateľa ťažby ropy v kanadskej provincii Alberta znovu zasiahlo rozširovanie lesných požiarov okolo mesta Fort McMurray. V posledných dňoch tlačía ceny nahor aj silné výpadky produkcie v Nigérii.

Analytici agentúre Reuters povedali, že očakávajú ďalší pokles zásob suroviny.

Rast cien zmiernila správa z Viedne, podľa ktorej sú svetové veľmoci ochotné podporiť výnimku z embarga a vyzbrojiť líbyjskú vládu národnej jednotky, aby mohla bojovať s radikálnymi islamskými skupinami na svojom území. Vo Viedni sa tiež dohodlo na zmieri niekoľko súperiacich líbyjských frakcií, čo priblížilo obnovenie ťažby v tejto krajine.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa