Zmena Číny na trhovú ekonomiku by ohrozila pracovné miesta v EÚ

V Európskej únii môže zmena statusu Číny z netrhovej ekonomiky na trhovú ohroziť státisíce pracovných miest.

15.05.2016 15:16
debata (4)

Európska únia sa rovnako ako ďalší členovia WTO musí rozhodnúť, či Číne do tohtoročného 11. decembra štatút trhovej ekonomiky udelí. Ak by tak urobila, čínsky tovar by sa dostával na európsky trh jednoduchšie. Čína sa stala členom WTO v decembri 2001. Pri svojom vstupe prijala na 15 rokov status netrhovej ekonomiky. Tento termín však v decembri vyprší.

Odhady na úrovni EÚ sú podľa českého poslanca Európskeho parlamentu Luďka Niedermayera (za TOP 09/STAN) rôzne, hovorí sa rádovo o státisícoch ohrozených pracovných miest. Uviedol to v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca. V Česku by zmena statusu Číny znamenala ohrozenie 4000 až 5000 pracovných miest v oceliarskom a keramickom priemysle, povedal český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Odborári sú podľa Mládka jednoznačne proti priznaniu statusu Číne, medzi zamestnávateľmi sú zmiešané názory. Niektorí sú silne proti, iným by zmena neprekážala, dodal.

Na jednej strane sú podľa Mládka napríklad oceliarske firmy, na strane druhej ale je veľa firiem, ktoré chcú vyvážať do celého sveta, vrátane Číny.

„Rozširovanie antidumpingových opatrení je obušok s dvoma koncami, ktorý nemusí byť použitý len na našu ochranu, ale aj proti nám,“ upozornil. Česká vláda má podľa neho teraz po dohode v takzvanej tripartite len dve možnosti. Buď odmietne štatút trhovej ekonomiky Číny, alebo získa mandát vyjednať nejaký kompromis, uviedol.

Varianty na úrovni EÚ sú teraz podľa Mládka tri. Čína status dostane, ak Európska komisia neurobí nič. Ďalšia je tá, že jej nebude priznaný, čo vyžaduje aktívne kroky. Tým bude zachovaná antidumpingové ochrana, napríklad na dovoz oceliarskych výrobkov. Posledná možnosť je kompromis, spočívajúci v zachovaní antidumpingových opatrení, ale neschvaľovanie nových, čo by predĺžilo ochranu o tri až päť rokov.

Jadro debaty je v tom, aké opatrenia pred neférovými dovoz z Číny môže EÚ použiť, uviedol Niedermayer. Ponúka sa cesta porušenia pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čo by Európsky parlament neuvítal.

„Ďalšiu cestu, prenesenie obchodu do štandardných pravidiel podľa WTO, by sme tiež nevítali. Tretia cesta je nadefinovať režim, ktorý nastaví ochranu v odôvodnených prípadoch. Niečo ale musíme urobiť,“ podotkol.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #WTO