OECD sa otvára Lotyšsku, stane sa 35. členom

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v stredu oficiálne pozvala do svojich radov Lotyšsko, ktoré sa stane 35. členom tohto klubu vyspelých krajín. Po Estónsku bude jeho druhým členom z republík bývalého Sovietskeho zväzu.

11.05.2016 22:00
debata

„Ako členský štát OECD budeme mať príležitosť riešiť spoločne s najrozvinutejšími ekonomikami sveta najvýznamnejšie globálne úlohy,“ uviedol v stredajšom oznámení lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs.

Zástupca rady OECD Marten Kokke podľa agentúry Reuters povedal, že pozvanie Lotyšska je uznaním trhovo orientovaných reforiem, ktoré krajina uskutočnila od získania nezávislosti v roku 1991. Lotyšsko začalo rokovania o vstupe do OECD na konci roka 2013. Dohodu o pripojení podpíše vláda v júni a odovzdá ju na ratifikáciu parlamentu.

OECD sa naposledy rozširovala v roku 2010, kedy do nej vstúpilo Estónsko spolu s Izraelom a Slovinskom. Počet členov organizácie tým vzrástol na dnešných 34. Teraz organizácia rokuje o členstve ešte s Litvou, Kolumbiou a s Kostarikou.

OECD združuje ekonomicky najsilnejšie krajiny sveta s demokratickým zriadením a trhovou ekonomikou. Slovensko a Česká republika sú jej členmi už mnoho rokov.

debata chyba