V Česku vyrátali, že ich ekonomika zvládne až 80-tisíc migrantov

Česká ekonomika by sa bez problémov vyrovnala s príchodom 50 000 až 80 000 migrantov. Vyplýva to z analýzy brokerskej spoločnosti Cyrrus.

11.05.2016 10:19
debata (74)

Podľa zástupcov firmy by Česko malo podporiť riadenú migráciu, ktorá by postupne pomohla zaplniť voľné pracovné miesta. Štát by navyše podľa analýzy mohol prijatím utečencov ušetriť na výdavkoch súvisiacich so starnutím populácie až 90 miliárd českých korún.

„Na začiatku je nutné presvedčiť verejnosť o výhodách zamestnávania utečencov, im zabezpečiť bývanie. Podpora imigrantov potom môže spočívať vo výnimkách v minimálnej mzde, daňových úľavách, štátnych dotáciách na pracovné miesta; naopak, kazí ju súčasné blokovanie možnosti pracovať už pri azylovom konaní,“ uviedol analytik spoločnosti Cyrrus František Kronus. Z analýzy podľa neho ďalej vyplýva, že krátkodobo môže hrubý domáci produkt ČR stúpnuť približne o 20 miliárd korún.

Vplyvy takýchto krokov by sa však podľa analytikov Cyrrusu prejavili v ekonomike až v dlhšom horizonte. Navyše by muselo ísť o riadenú imigráciu, a nie masívny príliv utečencov počas krátkej doby. Ten by, naopak, ekonomiku skôr zaťažil. Zároveň predošlé skúsenosti podľa štúdie ukazujú, že imigranti neberú prácu lokálnym zamestnancom. Ak áno, tak v obmedzenom rozsahu. Zároveň to potom v takom prípade vedie k zvyšovaniu kvalifikácie lokálnych zamestnancov.

Riadená imigrácia, ktorá by bola legislatívne aj sociálne pripravená, by sa podľa štúdie mohla týkať buď vybraných skupín utečencov, typicky rodín s dospievajúcimi deťmi, alebo vybraných odborov, v ktorých je nedostatok pracovných síl. Predošlé skúsenosti pritom podľa analýzy ukazujú, že migranti väčšinou neberú prácu lokálnym zamestnancom.

Analytici Cyrrus považujú súčasné nastavenie kvót prerozdeľovania utečencov za nefunkčné. „Ide o veľmi malá čísla, okolo ktorých beží nezmyselne veľká debata,“ uviedol Kronus. Podľa neho je nutné buď kvóty výrazne navýšiť, aby zodpovedali reálnemu stavu, alebo hľadať úplne iný model. Pre Českú republiku by podľa neho bola ideálna forma riadenej imigrácie, keď by boli imigranti prijímaní nie s ohľadom na kvóty, ale postupne s ohľadom na pripravenosť legislatívy, potreby bývania a situáciu na pracovnom trhu.

Podľa marcového prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) vyplýva, že by ČR podľa 61 percent ľudí nemala vôbec prijímať utečencov z vojnou postihnutých krajín. Podľa necelej tretiny ľudí by ich mala prijímať len do doby, než sa budú schopní vrátiť domov. Len mizivá časť verejnosti – tri percentá opýtaných – si myslí, že Česko by malo imigrantov prijať a nechať ich sa tu usadiť.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #migranti