Litovčania bojkotujú drahé obchody, Poliakov to teší

Skupina litovských aktivistov začala v utorok trojdňový bojkot nákupných centier na protest proti vysokým cenám potravín. Radujú sa obchodníci na severovýchode Poľska, ktorým pribudli litovskí zákazníci, informovala poľská televízia TVN 24.

11.05.2016 07:41
debata (16)

„Litovčania berú obchody v pohraničnom meste Suwalki útokom. Na litovskom internete sa už vyskytli rady nakupovať radšej dopoludnia, pretože neskôr môžu byť pulty už prázdne,“ uviedla reportérka, podľa ktorej Litovčania už zabezpečujú miestnym obchodníkom polovicu tržieb.

Neoficiálnym symbolom protestu sa stal karfiol. Pred pár rokmi stál necelé euro, teraz stojí 3,49 eura. Iniciátor akcie Karolis Ramoška nabáda v najbližších troch dňoch vyhýbať sa hypermarketom, ovládajúcim 80 percent trhu, a radšej nakupovať v malých obchodoch a tržniciach.

Litovský premiér Algirdas Butkevičius tvrdí, že zavedenie eura na začiatku minulého roka neovplyvnilo rast cien, ale pre protest má pochopenie. „Výška cien je otázkou svedomia obchodníkov,“ povedal v rozhlasovom rozhovore.

Podľa oficiálnych štatistík ceny potravín a nealkoholických nápojov počas posledných dvoch rokov vzrástli v priemere o 2,7 percenta.

Šéfka federácie spotrebiteľov Alvita Armanavicieneová ale tvrdí, že úrady privierajú oči nad monopolizáciou maloobchodu cez veľké reťazce a taja reálne údaje o raste cien. Tie podľa nej diktuje najväčší reťazec Maxima, pretože zakazuje svojim dodávateľom dodávať lacnejšie do iných obchodov.

Maxima kategoricky popiera tieto tvrdenia, ktorá však podľa novinárov potvrdzujú iní obchodníci a výrobcovia.

Poľská tlač pripomína, že ešte pred pár rokmi Poliaci jazdili na nákupy k východným susedom, kde bolo lacnejšie rádovo o desiatky percent. Všetko ale zdraželo po zvýšení sadzieb dane z pridanej hodnoty pred pár rokmi. Litovčanom sa nákupy v Poľsku vyplácajú aj pre výhodný kurz eura a zlotého.

„Tu je aj chleba lacnejší,“ citoval denník Gazeta Wyborcza Litovčanku nakupujúcu v mestečku Sejny. „Nenakupujeme len pre seba, ale aj pre susedov,“ tvrdil manželský pár.

„Poliak si kúpi desať plátkov šunky, ale Litovčan u nás nechá aj 200 zlotých,“ pochvaľovala si majiteľka suwalského mäsiarstva. Litovskí zákazníci sú podľa nej schopní počas dopoludnia skúpiť všetky kurčatá, ktoré sú v Poľsku o polovicu lacnejšie ako v Litve.

TVN 24 poznamenala, že nakupovať v Poľsku sa vypláca aj Nemcom a Čechom, najmä benzín a oblečenie, ako aj potraviny, ktorých ceny podľa Eurostatu dosahujú len 60 percent priemeru v Európskej únii.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #Litva