Čistý zisk ČEZ stúpol o tretinu na 370 miliónov eur

Čistý zisk skupiny ČEZ za prvý štvrťrok stúpol medziročne o 32 percent na takmer desať miliárd českých korún (približne 370 miliónov eur).

10.05.2016 10:15
debata (3)

Významný podiel na tom mala úspešná obchodná stratégia firmy. Tržby klesli o štyri percentá na takmer 52 miliárd korún. Analytici očakávali mierny pokles čistého zisku.

Prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) medziročne vzrástol o päť percent na 20 miliárd korún. Rast sa podarilo dosiahnuť napriek ďalšiemu poklesu veľkoobchodných cien elektriny.

„Na veľkoobchodnom trhu sa nám na tradingových aktivitách podarilo zarobiť o 1,1 miliardy korún viac ako v minulom roku a darilo sa nám tiež v oblasti predaja koncovým zákazníkom,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš.

Pozitívne podľa neho pôsobilo aj obnovenie prídelu zelených certifikátov pre rumunské veterné farmy Fantanele Vest a Cogealac. Kladne sa vo výsledkoch odrazili aj kurzové vplyvy. Posilnenie kurzu tureckej líry voči americkému doláru vylepšilo hospodárenia skupiny medziročne o 1,3 miliardy ko­rún.

Objem výroby za prvý štvrťrok klesol o päť percent, najmä kvôli odstávkam jadrových zdrojov. Predaj elektriny koncovým zákazníkom zostal na rovnakej úrovni ako vlani, predaj plynu vzrástol o 12 percent. Predaj tepla bol medziročne vyšší o tri percentá.

Očakávaný prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) za celý tento rok ponecháva ČEZ s ohľadom na zníženie očakávaného objemu výroby a na pokračujúce nepriaznivé podmienky pre podnikanie v európskej energetike na úrovni 60 miliárd korún (2,2 miliardy eur) a očakávaný čistý zisk očistený o mimoriadne vplyvy na úrovni 18 miliárd korún (približne 660 miliónov eur).

ČEZ je najväčšia česká energetická firma. Jej majoritným akcionárom je štát, ktorý má v rukách prostredníctvom ministerstva financií zhruba 70 percent akcií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #energetika #ČEZ