Saudi majú nového ministra pre ropu, stratégiu zrejme nezmení

Saudský kráľ Salmán v sobotu odvolal ministra ropného priemyslu a prírodných zdrojov Alího Nuajmího, ktorý v tejto funkcii pôsobil od roku 1995.

08.05.2016 08:53
debata

Jeho úrad v rámci reorganizácie celej vlády premenoval na ministerstvo energetiky, priemyslu a ťažby a do jeho čela vymenoval doterajšieho ministra zdravotníctva Chálida Fáliha.

Fálih je tiež predsedom správnej rady štátneho ropného gigantu Aramco, ktorý predtým riadil ako jeho výkonný šéf. Analytici opýtaní agentúrou Reuters nečakajú, že by jeho vymenovanie viedlo k zmene doterajšej stratégie. Rijád od začatia prepadu svetových cien ropy v roku 2014 bráni svoj podiel na trhu a odmieta znižovanie ťažby, ktoré by ceny podporilo.

Fálihovo vymenovanie sa už nejaký čas podľa analytikov očakávalo a súčasnú stratégiu krajiny na ropnom trhu zrejme ešte posilní. Fálih pôsobil v spoločnosti Aramco viac ako 30 rokov a od roku 2009 do minulého vymenovania predsedom bol jej generálnym riaditeľom.

Nuajmí, ktorému bude v auguste 80 rokov, strávil v Saudskej ropnom gigante celú svoju kariéru až do svojho vymenovania ministrom. V ministerskej funkcii sa preslávil ako obratný vyjednávač, ktorý v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dôrazne presadzoval záujmy kráľovstva.

V rámci vládnej reorganizácie Salmán v sobotu kráľovským výnosom vymenil aj ministrov dopravy, obchodu, sociálnych vecí a šéfov ministerstiev, ktoré majú na starosti vodu a starostlivosť o pútnikov. Vymenil tiež guvernéra centrálnej banky a ustanovil nové vládne úrady pre rekreáciu a kultúru.

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy, kvôli ťažkému prepadu cien v posledných dvoch rokoch ale začala pociťovať silný výpadok rozpočtových príjmov. Krajina vlani hospodárila s rekordným rozpočtovým schodkom. Vývoz ropy vlani tvoril 72 percent všetkých príjmov do štátnej pokladnice.

Minulý mesiac Rijád oznámil plán ekonomických reforiem, ktoré by mali kráľovstvu pomôcť zmierniť jeho závislosť na rope. Vláda predá menší podiel spoločnosti Aramco na burze a skupinu premení v priemyselný konglomerát. Rijád chce v rámci reforiem tiež zvýšiť investície do ťažby nerastných surovín, podporovať domácu výrobu armádnej výzbroje, cestovný ruch a súkromný sektor.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia