ECB: Nízke úroky prospievajú aj Nemecku

Nemecko by čakal neúspech, ak by Európska centrálna banka (ECB) opustila svoj inflačný cieľ. Nízke úrokové sadzby pritom prinášajú aj pozitíva a nie sú iba záťažou. V nedeľu to uviedol člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeuré, pričom reagoval na kritiku nemeckých predstaviteľov vrátane ministra financií Wolfganga Schäubleho.

02.05.2016 09:57
debata

Podľa jeho slov by bez opakovaných stimulov zo strany ECB bola ekonomická aktivita utlmená, nezamestnanosť by bola vyššia a bolo by náročnejšie dosiahnuť stabilné rozpočty. To podľa neho platí aj pre Nemecko.

"V Nemecku ECB v súčasnosti čelí kritike, že veľmi nízke úrokové sadzby poškodzujú sporiteľov,“ povedal Coeuré pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Vďaka zlepšeným ekonomickým podmienkam, ku ktorým v neposlednom rade prispela monetárna politika, sa v Nemecku v posledných rokoch zvýšili reálne príjmy a zamestnanosť,“ dodal. "Inými slovami, potrebujeme nízke úrokové sadzby, aby sme zabezpečili návrat podmienok k normálu, vrátane vyšších výnosov z úspor v budúcnosti,“ upozornil Benoit Coeuré.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko